Славчо Атанасов: Кмете, кажи най-накрая какво наследство пое от Тотев, вместо да гледаш десетилетие назад

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
11:46 / 19.02.2020
10723
Позиция на Славчо Атанасов:

"Няколко пъти новият кмет на Пловдив г-н Димитров заяви пред медиите, че е било лесно да се управлява през 2007 г., когато започна моят мандат. Основанието за това бил наличният преходен остатък в сметките на общината от 40 млн.лв., завещани ми от д-р Чомаков.

Необяснимо и странно е това фокусиране във време отпреди 10 години, при положение, че само допреди няколко месеца Пловдив се управляваше в продължение на осем години от партийния началник на Здравко Димитров - г-н Иван Тотев.

А сега с фактите:

Виждам, че като говорите за лесното управление при мен, пропускате факта, че моят предшественик в общината д-р Чомаков изтегли заем в размер на 50 млн.лв., колосална за онова време сума, която изплащахме основно аз и Иван Тотев.

Нека да бъдем точни – парите, които наследихме, бяха 34 млн.лв. Прекрасно знаете, г-н кмете, това не са свежи пари, това е преходен остатък именно от заема, обвързан с конкретни обекти. Да припомним, че през 2006 година кметът д-р Чомаков подписа договор за 50 млн.лв. заем, като банката осигуряваше по 12,5 млн.лв. годишно.

С тези пари се предвиждаше реализация на сериозна капиталова програма: Разширение на бул. "Източен“, ремонт на Асеновградски надлез, моста Адата, Панаирния мост и нов мост на "Герджика“. С тези пари се разшири бул.“ Руски“, бул. "Марица –Юг“ и бул. "Победа“. В края на 2007 година ние заварихме подписани договори с изпълнителите и налични пари за тяхната реализация от заема.

Освен това, заварихме договори и за ремонта на Културния дом – 22 млн.лв., Четвъртък пазар – 7 млн.лв., Екологичен завод – 20 млн.лв., които не бяха обезпечени финансово. Ние осигурихме финансиране от 22 млн.лв. и за основния ремонт на най големия пловдивски булевард "България" - 7 километра с изцяло нова подземна инфраструктура – топлопроводи, водопроводи, канализация и газификация. На булеварда изградихме нови близо 1000 паркоместа. Пожелавам Ви, г-н Димитров да реализирате подобна строителна програма и във вашия мандат.

Трябва да припомня, че ако говорим за чист подарък, това е сумата от 26 млн. лева за софийските бали – пари, които г-н Тотев получи. Отново ще подчертая, това са свежи пари, които нямат нищо общо с преходния остатък, които не са обвързани със строителството на конкретни обекти и които дадоха силен старт на управлението на г-н Тотев в първия му мандат. Не само че оставихме свежи пари в общината, но и не натоварихме бюджета с нито един лев заем от моя мандат. А всеки заем трябва да се връща, нали, г-н Димитров? Иначе много лесно се теглят.

Ще припомня и още нещо, по време на предизборната кампания бях единственият, който предупреждаваше за тежкото финансодво състояние на общината. Тогава вие мълчахте, нещо повече, твърдяхте, че с община Пловдив всичко е наред. Днес моите думи се потвържадават. Затова, г-н Димитров, кажете най-накрая, какво наследихте от Иван Тотев, вместо да се връщате десетилетия назад в мандат, в който и вие бяхте пряк участник. Историята не помни успешен кмет, който, вместо да гледа своята работа, непрестанно се оправдава с мандатите на своите предшественици".

Виж коментарите (10)

Още по темата (79):
22.10.2020 Без специално звено за компостиращата инсталация в ОП "Градини и
паркове"
22.10.2020 Пак прекроиха бюджета на Пловдив
08.10.2020 Поискаха оставката на кмета на Пловдив!
07.10.2020 31 милиона лева дължат хора и организации на община Пловдив
07.10.2020 Здравко Димитров обясни защо не е поканил ДБ на обсъждане
07.10.2020 Грандиозен скандал в Общинския съвет: ДБ и Зико се обиждат на мишоци
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).