ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скръбна вест! Напусна ни една от най-вдъхновяващите жени в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:34 / 20.12.2020Коментари (0)20284
©
Ивет Анави – забележителната пловдивчанка, която всички близки, познати, родственици и съграждани наричат "Вдъхновителка“ ни напусна само няколко дни, преди да навърши 101 години. Да е светло на душата ѝ! Дълбоки съболезнования на близките, на родствениците и на всички, които са имали щастието да се докоснат до невероятната ѝ личност!

Ивет Анави, с моминско име Калев, е родена на 26-ти декември 1919 година в Пловдив. Потомка е на стара еврейска фамилия. Учи в Еврейското училище с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия. 

Започва следването си в Страсбург, Франция, през 1938 г., където изучава френска литература. Тук живее в пансиона за еврейски девици Home Israelite de Jeunes Filles, където получава първата си религиозна еврейска подготовка. След избухването на Втората световна война продължава учението си в Софийския университет, специалност Романска филология. Като еврейка преживява преследванията по силата на Закона за защита на нацията. Дипломира се през 1943 г.

Голяма част от професионалния ѝ път преминава като библиотекар в Народната библиотека "Иван Вазов“ – Пловдив. В течение на 3 години завежда филиала на библиотеката "Максим Горки“ в Стария град.

През 1960 г. завършва задочно висше библиотечно образование. Владее няколко чужди езика. Има двама синове - научни работници и четирима внуци. Тя продължаваше да твори неуморно, до днес…

Ивет Анави бе дълбоко свързана с родния си Пловдив. Тя вложи изключителни усилия за запазването и развитието на сефарадска култура и традиции на пловдивските евреи.

Една от най-основните характеристики на евреите в Пловдив, чийто ярък представител и пример за подражание бе Ивет Анави, е привързаността им към корените, към традициите, необходимостта да съхраняват всичко онова, което са наследили от своите предшественици, тъй като не става въпрос само за опазване на материални блага, а по-скоро за онази същност, обичаи и традиции, които определят не само личността на индивида, но и начина му на живот, неговата идентичност. Идентичност, която се изгражда посредством всички придобити знания в семейството, в свещените храмове (синагогите), в образователните центрове, в церемониите и ритуалите, в танците и песните и т.н.

Ивета Анави вярваше, че и днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват, за да ни сплотят като общество и като народ. Вярваше, че едно от богатствата на Пловдив е именно многообразието на етническите общности, етническата толерантност, разбирателството между хората и това, че не е толкова важно коя религия изповядва човек, важно е да се изгражда едно по-добро отношение между хората. И да се ценят и пазят мира, разбирателството, толерантността и хуманизма в човешките отношения.

Всички тези знания и опит, натрупани през годините, примесени с безгранична обич към родния Пловдив, Ивета Анави пресъздаде в осемте си книги: "Традиционни еврейско-испански ястия“ – първо издание 1994 г., преведена на английски език под заглавието Sephardic Cuisine (Калифорния, САЩ, 2000);., второ издание 2001 г.; "Ръководство по еврейско-испански“ 2007 г.; "Извадени от забравата. Пловдивски медици евреи 1876 - 1941“ (2009); "Съмна се. Сефарадската жива памет“ 2010 г.; "Озарени еврейски жени“ 2013 г.; "Носталгично. Традиции на пловдивските евреи в миналото“ 2015 г.; "Кладенец с игла не се копае. Пловдивските евреи и техните занятия от началото на ХХ век до наши дни“; "Разпиляна броеница. Еврейски следи по пловдивските улици“ 2019 г.

Във всяка от книгите като червена нишка преминават спомените за еврейския квартал на Пловдив "Орта мезар“ и хората, които живеят там - техните ястия, език, религия, приказки, традиции, професии, къщи.

През 2004 г., вече на 85-годишна възраст, организира курс по джудео-еспаньол.  През 2011 година, Организацията на евреите в България "Шалом“ награждава Ивет Анави с годишната награда "Шофар“ за утвърждаване на еврейската култура и ценности.

100 - годишната Ивет Анави продължи да пише книги и да удивлява с бистрия си ум и невероятна памет. През миналата 2019 година, ОЕ "Шалом“ Пловдив организира честване-изненада, по случай нейната 100-годишнина. По време на тържеството, Ивет Анави отново изуми гостите от цялата страна с невероятния си дух, съхранен ум, доброта и настроение. Тя танцува и се весели, заедно с всички, споделяйки безценните си съвети за доброта и човечност!

Ще ни липсваш, лельо Ивет! Много ще ни липсваш!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: