ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скочиха срещу преименуването на Дондуковата градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:31 / 15.04.2024Коментари (7)8988
© Plovdiv24.bg
Официална позиция на “Възраждане", относно преименуването на Дондуковата градина:

От “Възраждане" винаги сме заявявали ясно и категорично нашата позиция, по отношение на всеки един аспект от запазването на културно-историческата ни и национална памет и свързаните с това личности и герои. Недопустимо е да се неглижира и омаловажава нечий огромен и значим исторически принос за изграждането на съвременното българско общество, само за да се обслужи настоящото политическо статукво и силните на деня.  

Една от  светлите личности за българската история е княз Дондуков-Корсаков. Той е свързан не само с паметната си роля и исторически принос към изграждането на структурата на българското общество след Освобождението, но е и неразривна част от духа, историята и паметта на Пловдив. Днес живеем във времена, в които светлите личности на българската история биват унижавани и консумирани за гнусна политическа пропаганда от определени кръгове и партии, но да унижаваш паметта на човек, допринесъл толкова много за изграждането на българското общество е еманация на родоотстъпничеството. 

Именно Дондуков инициира създаването и изграждането на Дондуковата градина,  която бързо се превръща в любимо място за творци, артисти и общественици и с право носи името му. Историческите данни за градината сочат, че нейното изграждане започва през 1878г. с указ на генерал-губернатора на Санстефанска България - княз Дондуков-Корсаков. 

Опитът да се омаловажи, преиначи и забрави неговото дело е поредното поругаване  на българската историческа памет и родствена и културна принадлежност. Паметта на личността, която участва в Учредителното събрание на Търновската Конституция и, която се застъпва за българския народ по всевъзможен начин ще бъде дадена в жертва на евтина политическа пропаганда и манипулация. 

За да се противопоставим за пореден път на подмяната и пренаписване на българската история, от “Възраждане" ще внесем предложение, княз Дондуков-Корсаков да стане почетен гражданин на град Пловдив. Живеем в турбулентни, нестабилни и трудни времена. Древният и мъдър български народ е преминал през много такива през вековете и едно от нещата, което  ни е съхранило като нация и народ е именно запазването на историческата памет, гордост и дух. От “Възраждане" няма да допуснем да продължава унижението на светли за Родината ни исторически личности, особено когато това се използва за евтина политическа употреба и предизборна манипулация.


Още по темата: общо новини по темата: 88
25.04.2024 »
25.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Абе оставете ги да се изложат,времето на соросоидите изтича като сняг под пролетен дъжд ,а и оня скоро ще пукне също като деменцията и парите ще секнат .Французите ги изгониха от цяла Африка,Арабите въстанаха , Персите си възвърнаха честа ,Китаи става новия световен лидер и няма сила да му се опълчи . Нещата си идват на мястото
0
 
 
Александър Невски кога ще го преименуват, или пък нашия булевард руски :) или тет ленин .. ааве историята помни.. те и без туй сегашните са полуграмотни.. все тая как се казват тея улици и т.н.
0
 
 
1. Да наричаш налагането на име на чужденец "запазване на културно-историческата НИ и национална памет", 2. Да си против човека, наричан "патриарх на българската литература", 3. Да се обявяваш за български (?!?) патриот. Безценно!
-1
 
 
Бързо на фронта в Украйна дуПедавчета слаТки! баба митра гледа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауфланд
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: