Скандални разкрития за Милан Дивеков, прегазил пешеходец в Кючука

Автор: Мариана Панчева
Коментари (3)
19:47 / 20.01.2017
28483
Имало ли е полицейски чадър над Милан Дивеков, убил пешеходец на зебра в "Кючук Париж" разкри министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Назначените по случая проверки са дали резултати, заяви пред пловдивски журналсити тя. 

"Има резултати, има и последствия. Имаше неспазване на основни правила. Фактически политически чадър е трудно да се докаже, но полицейски имаше. Имаше проблеми, които бяха констатирани, но комисар Христо Разсолков се справи с тези проблеми", коментира Бъчварова. 

Припомняме, че тежкият инцидент стана на 12 август 2015 година. 63-годишен мъж загина, след като бе пометен от автомобил на осветена пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров". Престъплението предизвика трусове в ОДМВР - Пловдив заради подозрения в прикриване от страна на дознателите. По случая започна вътрешна проверка, беше сменен дори директорът на дирекцията в Пловдив Пламен Узунов.

Самият главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до министър Бъчварова по повод действията на полицейските служители от ОД на МВР - Пловдив, изброявайки редица смущаващи факти.

Уведомяването на прокуратурата за настъпилото произшествие не е извършено от органите на МВР, а от репортаж на национална телевизия. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура - Пловдив.

Извършителят на ПТП - 24-годишният Милан Дивеков - не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта.

Той е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. На 13.08.2015 г. Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление по реда на НПК. 

Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10.05.2015 г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талонът за управление на МПС.

Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване самоличността на гражданите - очевидци на пътнотранспортното произшествие.

Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Пловдив е заявил обратното пред Нова телевизия.

Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.

На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел - очевидец на пътнотранспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами "не се появят на разпит".




Виж коментарите (3)

Още по темата (26):
01.09.2017 Вижте мотивите, с които съдът пусна предсрочно младежа, убил пешеходец в
Кючука
01.09.2017 Пуснаха предсрочно младежа, убил пешеходец в Кючука! Бил се превъзпитал!
13.03.2017 Ето я цялата истина за оставката на Пламен Узунов като шеф на пловдивската полиция
25.01.2016 Адвокат пак изуми за смъртта в Кючука, пешеходецът се движил бързо
14.12.2015 Искат по-голяма присъда за джигит, убил пешеходец на зебра в Пловдив
16.11.2015 Адвокат за Дивеков: Такъв човек не заслужава да бъде на свобода
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).