"Синя зона" засега няма да се увеличава, но Общината ни е приготвила други "резачки"

Автор: Цвети Тончева
Коментари (5)
12:14 / 22.02.2022
12756
Община Пловдив не предвижда поскъпването на "синя зона“, така както бе оповестено преди време. Засега тя остава 2 лева на час престой. Това показва проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В своите писма и доклади директорите на общо 10 общински предприятия – ОП "Зооветеринарен комплекс Пловдив“, ОП "Организация и контрол на транспорта“, ОП "Градини и паркове“, ОП "Дезинфекционна станция“, ОП "Паркиране и репатриране“, ОП "Траурни дейности“, ОП "Общински пазари“, ОП "Многофункционална спортна зала“, ОП "Младежки център“, ОП "Жилфонд“ изразяват становище, че към настоящия момент цените на услугите, предоставяни от по-голямата част на предприятията, следва да бъдат променени в посока увеличение.

Във формирането на цената на услугата се калкулират обичайните разходи /ел.енергия, горива, материали/, работната заплата, а тези елементи към настоящия момент бележат значително нарастване. С цел оптимизиране и подобряване на предлаганите услуги от общинските предприятия се налага актуализация на цените.

След анализи на разходи и ползи обаче, се установява, че на този етап не са необходими промени в цените на повечето от исканите увеличения. Така "синя зона“ в града под тепетата засега остава на старата си цена – 2 лв за час престой. Затова пък се предлагат корекции в цените на други услуги, предлагани от ОП "Паркиране и репатриране". 

Например, се предвижда увеличение на монтажа и демонтажа на скоба в "синя зона“ от 30 лв. на 40 лв., така че нарушителите да си помислят дали да го правят друг път. Репатрирането  на коли с "паяк" се увеличава с цели 20 лева и от 60 лева се качва на 80 лева. 

Разширяват се и зоните за търговия и таксите за открито сервиране  в Централната градска част, без да се вдига тротоарното право. Новите зони в Пловдив, в които ще се заплащат най-високи такси са около Новотела, така както бе анонсирано преди месец.

С 20 лева повече се предвижда за плащат и собствениците на кучета. Таксата от 30 лева скача на 50 лева. Предвижда се средствата от  увеличението да отиват за издръжката на Зоо ветеринарния комплекс и за борбата с овладяването на популацията на безстопанствени кучета.

Увеличение се предвиждат и на някои билети за музеи в Пловдив.

Като публикува този проект, за срок от 30 дни, съгласно Закона за нормативните актове, Община Пловдив провежда вид обществено допитване като предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и становища по проекта на Наредбата.

Проектът на подзаконовия нормативен акт - Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив е публикуван на официалната страница на община Пловдив.

Виж коментарите (5)

Още по темата (265):
21.04.2024 Множество злоупотреби с инвалидни стикери в Пловдив
16.04.2024 Ударна ревизия на служебните паркоместа в Пловдив
01.04.2024 Проблемът с паркирането в Пловдив се задълбочава
10.01.2024 Пловдивчанин: Висша некадърност! Нямат право да слагат скоба на такава
кола!
05.10.2023 Въведоха системата за умно паркиране в Пловдив
28.08.2023 Важно съобщение за шофьорите за синята зона в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).