ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Синдикат заплашва със стачка, не давали полагаеми отпуски на учители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 10.11.2009Коментари (2)2300
© Plovdiv24.bg
За директори на общински училища и детски градини, които нарушават колективния трудов договор в частта, касаеща принудителните отпуски по време на грипни или дървени ваканции, сигнализираха от Регионалния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Лидерът му Юлиян Петров обясни пред репортер на Plovdiv24.bg, че става въпрос за 4-те дни отпуска, заложени за такива случаи, които не се давали от директорите, а учителите били принуждавани да ползват редовния си годишен отпуск дори и авансово от полагаемото за следващата година. Чрез медиите те заплашиха дори със стачка, ако правата на засегнатите на бъдат спазени. По наша информация, като неспазващи трудовото законодателство са обявени директорите на СОУ "Паисий Хилендарски" и "Черноризец Храбър".

Наш репортер потърси директора на първото от цитираните училища - Соли Христов, който обстойно и пределно ясно обясни позицията си. По сега действащото законодателство, годишният отпуск се ползва по време на календарната година, за която се полага или най-много в следващите 6 месеца. Ако това не стане, тя се трупа до такива размери, че например при пенсиониране, уволнение или съкращение, на дадения учител трябва да бъде изплатена една доста сериозна сума, което сериозно затруднява делегирания бюджет на училището. Затова Христов е разпоредил неговите учители да използват остатъка от платения си отпуск, но уточни, че решението за всеки конкретен случай се договаря между страните.

В СОУ "Паисий Хилендарски" има около 60 учители, които имат останала отпуска от текущата година. 10 от тях са използвали полагаемото им се до 31 август и тъй като техните отпуски се сформират на базата на един отработен месец, за който им се полагат по 4 дни, за месеците септември и октомври отново са натрупали 8 дни и точно тях ги призовава да ползват директорът. Като работодател на сериозен брой хора, Соли Христов се стреми да запази както техните интереси, така и на управляваното от него учреждение. Вече са водени разговори и с шефа на дирекция "Образование" към община Пловдив с цел изчистване на недоразуменията и постигане на съгласие с засегнатите страни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много ми е интересно защо Соли Христов е подписал от името на СРСНПБ като негов председател същия този договор? Да беше възразил тогава! Крайно време е работодателите да се научат да зачитат правата на служителите си и да спазват законите.
0
 
 
К'ви са тия солови изпълнения от тоя соли бе....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: