Синдикат "Образование" обмисля протести срещу нов закон за образованието

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:44 / 14.10.2010
2539
Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е обезпокоен и обмисля свои протести мерки срещу проекта за нов закон за училищното образование. Повод за това безпокойство е заложеното незаконосъобразно ограничение за протести в проекта за закон.

В текста, предложен за промяна в Закона за уреждане на колективните спорове:
"...обезпечаване на протичането на пълноценен образователно-възпитателен процес в системата на образованието за съответната учебна година без значителни затруднения за децата, учениците и родителите..." се ограничава едно от основните права на хората на труда - правото на стачка със задължително наемане на заместници по време на ефективни протестни действия!

В сега действащия закон за стачките има текст, който забранява на работодателя, да наема заместници на стачкуващите:
Чл. 21. По време на законна стачка работодателят няма право да приема на работа нови работници на мястото на стачкуващите за постигане целите по предходния член освен когато това се налага за осъществяване на дейностите по чл. 14, ал. 1, докато трае стачката.

И сега ЗУКТС е несъвършен в сравнение с европейската практика, като според този закон стачкуващите са принудени да стоят по 8 часа в затворени помещения, което някак скрива стачния проблем от обществеността. Също е и много дълга процедурата, която трябва да преминат стачкуващите, за да протестират ефективно.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин за автобус на градския транспорт: Имах чувството, че...
Възрастна жена просълзи пловдивчани
Развръзка с пазара в пловдивския квартал "Столипиново"
Важно за пътуващите с влак от и за Пловдив
Безплатни изследвания днес в Пловдив
Препродажбата на билети продължава


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).