Сигнал за силна музика от популярно заведение в Пловдив

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (5)
16:13 / 22.10.2023
20350
В редакцията на Plovdiv24.bg получихме читателски сигнал относно силна музика, идваща от популярно заведение в кв."Тракия" на ул. "Съединение“ 176 А, която притеснява живущите в сградата над него и наоколо.

Освен този проблем, в сигнала се упоменава също, че е присвоен допълнителен терен и неправомерно е разширен периметъра на масите, посредством жив плет. Обяснението на заведението към живущите било, че облагородяват изсъхналите храсти в близост.

От оплакването на хората разбираме, че са информирали няколко различни институции, включително Пловдивския общински инспекторат по отношение неспазването на Закона за обществения ред.

Става ясно също, че те съвместно с РЗИ са изявили желание да замерят шума в заведението, но след уговорен ден и час с управителя. 

Читателите ни питат, дали този тип проверки не трябва да се прави изненадващо, а не с предупреждение.

Жителите твърдят, че ситуацията с шума е била нормализирана след намеса на ОД на МВР Пловдив, но не напълно.

Потърсихме директора на Пловдивския общински инспекторат Асен Стефанов, който да ни даде разяснение дали са правени проверки в даденото заведение.

"Обектът е проверяван в началото на месец юли. При проверката са установени маси и столове за открито сервиране извън разрешената площ и за тях им е изготвен констативен протокол. Установени са над 60 кв. метра повече.", сподели той.

Първоначално са били изготвени покани за връчване на акт за установяване на административно нарушение, но не се е явил управителят на обекта.

Това му действие е наложило двата акта да се изготвят в негово отсъствие и да се  изпратят за връчване.

"Единият акт е свързан с липсата на схема за дадените маси, а другия за липса на разрешение за ползване. Това са маси, които са извън площта, за която заведението има разрешение.", конкретизира той.

От разговора ни стана ясно, че в ПОИ нямат получени сигнали и жалби във връзка с шума на това заведение, т.е не е правена проверка. 

Стефанов каза, че ПОИ не разполагат с техника за замерване на нивото на шума, нито имат тези правомощия. Уточни, че понякога РЗИ Пловдив искат тяхното съдействие и проверките се извършват съвместно.

Припомняме Ви, че през 2013 година Община Пловдив закупи лицензиран шумомер, но впоследствие го предостави на МВР - Пловдив.

От Пловдивския общински инспекторат нямат право да замерват шума, защото те  съблюдават дали коректно е спазено разстоянието между масите по издадените вече схеми и дали разрешителното им е в срок.

По закон в момента замерването на шума се прави от РЗИ - Пловдив, като прави това след предварително уговорена среща с всички заинтересовани страни по казуса. Те трябва да присъстват по време на замерването.  

"От март 2023 въпросното заведението разполага с разрешително за удължено работно време, което ще бъде в сила до март 2024. Новият им режим на работа е непрестанен, тоест влизат в графа "нон стоп", уточни пред Plovdiv24.bg Асен Стефанов.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).