ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сигнал: Защо учениците от ЕГ "Пловдив" продължават да се обучават на две смени?
Автор: Цвети Тончева 15:31 / 04.10.2022Коментари (2)24521
© Plovdiv24.bg
"Защо учениците от ЕГ “Пловдив" продължават да се обучават на две смени, при положение, че вече има достатъчно класни стаи и всички ученици могат да се обучават на една смяна, а часовете да започват в нормално време, в 8:00 часа?“, Това попита в сигнал до Plovdiv24.bg гражданин.

Ето още от писмото му:

"Защо, след като всички графици, програми и дневният режим са били готови, в последния момент се решава училището да бъде на смени и тази учебна година? Ако е заради корона вируса, по тази логика трябва всички училища в страната да са на смени. Това пак не е гаранция, че заразата ще спре, но има достатъчно други мерки, които успешно прилагат училищата на една смяна. Ако проблемът е, че съседната езикова гимназия започва също в 8 часа, зам.-кметът с ресор "Транспорт“ Тодор Чонов наскоро даде изявление, че ще се направи график на автобусите с малки интервали, за да могат учениците своевременно да се извозват от и за гимназиите. Тоест, това не представлява пречка.

На прага сме на енергийна криза. Постоянно излизат новини в медиите, че училищата няма да могат да си плащат сметките за ток, парно и т.н. Нека направим съпоставка между училище, което е на една смяна и учебните занятия се провеждат от 8:00 до 14:30 часа и в училище, в което учениците учат от 7:30 (1-ва смяна) до 19:00 (когато е краят на втората смяна). Това са почти двойно повече разходи! Сега, когато има възможност  ЕГ “Пловдив" да премине на една смяна, в последния момент нещо я спира. Моля Ви проучете причината, защото това не е нормално. От МОН казваха, че мисията им е всички училища да бъдат на една смяна! Какво мислят те по този въпрос? И не се чудете защо после ще има новини от рода на: Училища затварят, заради неплатени сметки за парно!“, пише гражданинът.

За да му отговорим, се свързахме с директора на ЕГ “Пловдив" Николай Радев. Той ни обясни, че вече е отговорил на будния гражданин, тъй като писмото е било изпратено и до него. Но отговори и на нас:

"Законът ясно казва, че ако сме на едносменен режим, трябва да започваме училище най-късно в 8 часа. ЕГ "Иван Вазов“ започват по същото време.  По тази причина градските автобуси ще трябва да извозват по 2500 ученици наведнъж по едно и също време, плюс 200 учители.

Действително, увериха ни, че има вариант, с който да направят организация така, че да е възможно. Но трябва да стане факт. Засега сме зависими от транспорта. В момента, в който това се случи, ние сме готови със стаите и ще преминем на едносменен режим“, каза Николай Радев.

Plovdiv24.bg  се свърза и с Георги Стоилов, директор на ОП“Организация и контрол на транспорта“ към Община Пловдив, за да види готова ли е наистина общината да разреши проблема.

Той обясни, че още миналата седмица са променени част от сутрешните разписания по линиите, които минават оттам и има нови курсове, които са пуснати. "Работи се за синхронизиране и на останалите линии, за да се извозват децата, дори да не стигат буквално до гимназиите. В момента това се обследва, разчитаме много и на сигнали на граждани, които да ни кажат къде има проблем“, каза Стоилов.

"Задачата е наистина много сложна, но изглежда се справяме засега. Но в следобедния час, когато децата се прибират от училище, струпването е наистина голямо. Затова работим за пускането на нови автобуси по петте линии, които обслужват тези маршрути, за да се реши проблема. Водят се разговори с тримата превозвачи, за да се види готовността им."

От общината се надяват поне по три от линиите да се намери решение. Засега те имат съгласието на единия от превозвачите.

"Ако получим съгласие, по начина по който сме го измислили, може още другата седмица да започнем да го осъществяваме“, увери Георги Стоилов.


Още по темата: общо новини по темата: 10
05.01.2023 »
15.12.2022 »
15.12.2022 »
16.09.2021 »
17.06.2021 »
07.01.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И откога английската започна да се съобразява с руската.Направете начало 8 без 15 и готово.Комунягата е комуняга.Не идка никаква промяна.
-1
 
 
И без това трудно се минава по Васил Априлов, представям си какво ще стане, ако руската и английската пристигат едновременно. Трафикът буквално ще се удвои. Този гражданин да се застреля.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: