"Сиенит холдинг" АД изплати 5-годишния си облигационен заем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:09 / 02.08.2011
2020
На 27 юли "Сиенит холдинг" АД изплати и последната вноска /главница 481 250 евро и лихви 12 608,75 евро/ по 5-годишния си облигационен заем, съобщиха от ръководството на компанията. Плащането е извършено в рамките на 30 дни от датата на падежа, съгласно клаузата в предложението за пласиране на емисията.

"Сиенит Холдинг" АД издаде първата си емисия корпоративни, обезпечени облигации - 3 850 броя, на 29 юни 2006 г. Заемът е на стойност 3 850 000 евро с краен падеж 29 юни 2011 г. Обслужването на облигационната емисия е по график, съобразно първоначалния погасителен план - плащане на 8 равни погасителни вноски на всеки 6 месеца. За 5 години емитентът освен главницата е платил и лихва в размер на 938 545.90 евро.

Погасяването в срок на облигационния заем и то във време на икономическа криза, която засегна най-много строителния сектор, е изключително позитивен знак, че добрите български компании успяват да се справят с трудностите.

Облигационерите по 5-годишният заем, най-големите сред които са "Райфайзенбанк" (България) ЕАД, "Юробанк И Еф Джи България" АД, пенсионен фонд "ДСК Родина" АД, "Българска агенция за експортно застраховане" EАД и др. вече получиха парите си, съобщиха от "Райфайзенбанк" (България) ЕАД, инвестиционен посредник на емисията. Оттам обясниха, че първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане. Ценните книжа са обезпечени с ипотека върху имоти на "Сиенит", учредена в полза на банката довереник - "Райфайзенбанк". През 2010 г. емисията е вписана в регистъра на публичните емисии и с регистрация за вторична търговия на "Българска фондова борса - София" АД. Изпълнявайки всички допълнителни задължения по публичната емисия облигации "Сиенит холдинг" АД доказа, че отговаря на изискванията на Закона за ценните книжа, фондови борси и инвестиционни дружества, и показа, че отговаря на изискванията за "публична компания".

Целта на емисията облигации е била да осигури ресурс за финансиране на нови инвестиционни проекти на дружеството, според проспекта за предлагане на ценни книжа. "Сиенит Холдинг" АД е водещ строителен предприемач и ключов изпълнител на българския строителен пазар. Дейността на пловдивската компания обхваща цялостния процес на строителния инженеринг - от проектирането до завършване на обектите и реализацията им. "Сиенит Холдинг" АД специализира в изграждането на промишлени, търговски, обществени и жилищни сгради, в производството на бетонови и стоманобетонови изделия и в реализиране на големи инвестиционни проекти. Дружеството е пионер в създаването и развитието на индустриални зони в България - Индустриална зона Раковски, Индустриална зона Марица, Промишлено-търговска зона Куклен. Създава и собствени логистични центрове или по-конкретно предлагане на готови за експлоатация модерни складови и производствени площи под наем - Логистика Марица и др. Сегмент от дейността е и изграждането на бетонови фундаменти за ветрогенератори. Фирма от холдинговото дружество изпълнява част от строително -монтажните работи на софийското метро. Групата на "Сиенит холдинг" започва да изгражда инфраструктурата на новия жилищен квартал "Отдих и култура" в Пловдив. До края на 2012 година "Сиенит" ще въведе в експлоатация 6 жилищни комплекса в гр. Пловдив, на които е инвеститор и изпълнител.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).