Швейцария наля милион в "Столипиново", местните обаче пак недоволни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
21:13 / 14.03.2018
10548
Швейцарски дипломати бяха на посещение в "Столипиново" днес. Те влязоха в най-големия ромски квартал в България и Европа, за да се запознаят на място как са развива ромската интеграция. Швейцария инвестира един милион лева в "Столипиново" за изграждане на образователен и здравен център, които да насърчават младите хора не само да учат, но и редовно да ходят на лекар.

Кварталът посрещна височайшите гости с червени рози и с демонстративно изхвърляне на боклук в знак на протест, че районът е потънал в мръсотия, която носи зарази. Швейцарските посланици влязоха в единствената детска градина в сърцето на "Столипиново", за да проверят как децата се интегрират, усвоявайки българския език. За да го изучават, швейцарците са платили 30 хиляди лева. Правят и две детски площадки.

"Интеграцията в "Столипиново" е много трудна на този етап. Трябва да помогнем на бъдещите поколения да завършат начално училище, гимназия, университети. Децата, които видяхме, показват, че те се гордеят със своята идентичност. Големият проблем остава езикът, а това е важно за инеграцията", заяви швейцарският посланик Денис Кнобел.

Друг проблем за интеграцията е отказът на майките да плащат за детска градина. За да повиши здравната култура на хората в квартала и те да имат достъп до медицински грижи по швейцарската програма, в момента се изгражда медицински център, който ще е готов до края на май, намира се в двора на бившата поликлиника.

Швейцарските дипломати не подминаха и сергиите в квартала, като провериха как върви незаконният алъш-вериш. Търговците останаха разочаровани, защото швейцарците не си купиха нищо, но пък зарадваха продавачките.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).