Сдружението на заведенията: Ще се борим докрай!

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
07:22 / 30.04.2021
6747
Сдружението на заведенията в България обяви в нарочна позиция разочарованието си от решението на Общинския съвет на Пловдив наемателите на обекти, общинска собственост, отдавани за търговска дейност, да плащат 50% наем за месеците, в които със заповед на министъра на здравеопазването функционирането на обектите беше забранено.

Темата продължаваме в студиото на Plovdiv24.bg с двама представители на сдружението от Пловдив.

Кръстина Миткова:

"Рестриктивните мерки заради кризата с ковид бяха наложителни, но те изискват същите такива компенсиращи мерки от страна на общините и държавата. В цяла България бяха наложени еднакви мерки за затваряне на заведенията и на обектите от бранша ни. Компенсиращите мерки след това се случиха частично. В доста общини - София, Бургас, Варна, както и в по-малки градове като Търговище и Хасково, бяха опростени наемите и намаляне на процент от разходите, които дължим към общината до края на годината.

При първото затваряне в Пловдив това се случи, което за нас беше абсолютно адекватно и реалистично. Незнайно защо, при второто затваряне, въпреки подадените от нас документи, еднакви с документите от първото затваряне, това не се случи. Опрощаването на 50% от наемите за месеците, в които сме били затворени, според нас е крайно нереалистично."

Стефан Петков:

"Предложението в Общинския съвет беше внесено с довода, че бюджетът не може да си позволи да няма наеми, което е абсурдно. Общинските обекти за търговска дейност не са толкова много, че бюджетът да не може да си го позволи. Надявам се, че общината ще прояви солидарност към нас, защото на първо място ние сме дългогодишни партньори. Няма как ние да продължим да правим бизнес при тия условия, това е абсурдно.

Искам да дам един пример с моето заведение. Дори сега като има рестрикции, работим на 50%. Ние сме насочени в сектора с организиране на събития и плащаме хонорари на артисти. Заведението ни е с около 60-70 места. Направете си сметката как наполовина ние въобще можем да работим. Не стига, че не ни опрощават наемите в месеците, в които не сме работили напълно, а в момента, след всички тези рестрикции, искат да им заплатим пълната сума на наема. Това е меко казано репресия и геноцид над малкия бизнес!"

Много от ресторантьорите са кандидатствали по мерките за подпомагане на бизнеса заради принудителното затваряне. За разлика от България, в другите европейски държави компенсациите са на 100% и освен това им е осигурен доход, с който да преживяват като нормални граждани на държавата, допълни Миткова.

Пловдивските ресторантьори заявиха, че ще обсъдят следващите си стъпки в рамките на сдружението, но са категорични, че няма да оставят нещата така.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).