Само в Plovdiv24.bg: НКЖИ с важни подробности за пробива под Централна гара

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
14:25 / 05.06.2023
18701
Читатели на Plovdiv24.bg ни потърсиха за съдействие, за да внесем яснота в редица въпроси около пробива под централна жп гара в Пловдив. Тъй като в местната власт информацията е повече от оскъдна, направихме официално запитване до НКЖИ. Ето какво ни отговориха:

Какви са линейните графици за реализацията на проекта? Кога се очаква да бъде изцяло преустановено  движението на бул. "Христо Ботев" и кога трябва пробивът да бъде пуснат за автомобили?

Бул. "Христо Ботев“ няма да бъде затварян изцяло за движение. Ще бъде проходим с по една лента за движение в посока, докато бъде изпълнена външната конструкция на пробива, което се очаква да стане до края на м. септември 2023 г..

Кой е финалният проект, предвид няколкото варианта, които бяха представени в началото? Как ще  бъде организирано движението към  пробива и от него – към съседните  улици? Ще има ли локали от бул. "Васил Априлов" към  колелото на Централна гара?

От северната страна включването в пробива ще става по бул. "Васил Априлов", като ще бъдат осигурени локални платна за движение в посока от и към кръговото кръстовище на площад "Гарата“. Трасето на пробива преминава под коловозите на ЖП Гара Пловдив и излиза на ул. "Димитър Талев“ в посока кв. "Южен“. Подходът към съоръжението от южна страна ще бъде от ул. "Калиакра“ по ул. "Димитър Талев“.

Има ли дейности, които трябва да се извършат по проекта, които не са част от ангажиментите на НКЖИ, а трябва да ги свърши Община Пловдив, за да се пусне движението по него? Ако има, кои са те?

Общината е извършила отчуждителните процедури за осигуряване трасето на пробива.

Ще бъдат ли ремонтирани и реновирани улиците в квартала от северната страна на пробива (ул. "Кавала“, "Тракия“, "Филип Македонски“, "Д-р Никола Ковачев“ и ул. "Велико Търново“), както и от южната страна на подлеза (ул. "Бяло море“, ул. "Димитър Талев“, ул. "Кукуш“, ул. "Македония“, ул. "Калиакра“) през проекта? Или това е ангажимент на Община Пловдив?

От северната страна са предвидени реконструкции на инженерни мрежи - канализациионни колектори, водопроводи, топлопроводи и ел. мрежи по ул. "Кавала“, "Тракия“, "Д-р Никола Ковачев“, "Радецки“ и "Велико Търново“. След приключване на реконструкциите, в обхвата на СМР ще бъдат подменени и пътните настилки.

От южната страна обхвата на обекта е по ул. "Димитър Талев“ до кръстовището с ул. "Калиакра“. Кръстовището на ул. "Димитър Талев“ с ул. Кукуш ( до автогара Родопи) ще бъде реконстуирано и ще се подменят асфалтовите и тротоарните настилки, ще се изградят подлези за връзка с транспортнния пробив.

Виж коментарите (1)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).