ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само на 20 км от Пловдив, французин отглежда лозови масиви и рекламира българското вино
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:17 / 10.05.2022Коментари (0)28475
©
В китното Ново село, само на 20 км от Пловдив, французинът Гий Лабейри се грижи за масиви, засадени с българския сорт грозде Мавруд, отглеждан по нашите земи от дълбока древност. Вече повече от 10 години Гий живее в Пловдив. Напуска меката на виното във Франция – Бордо, защото се влюбва в българското вино. 

"В България съм от 2008 г., когато страната влиза в ЕС. Бях част от една група хора, които идваха, за да засаждат лозя в България с европейски средства, за да заменим лозята, които бяха в лошо състояние, които не отговаряха на стандарта за производство на вино, защото най-важното за виното е гроздето, а не технологията в избата", разказа французинът по Bulgaria ON AIR. 

"В началото дойдох от любов към виното и след това срещнах любовта на живота в България. И останах тук. Днес съм на 100% българин", сподели още той.

Гий се е захванал с нелеката задача да рекламира българското вино във Франция. Има туристическа агенция и организира турове в страната ни на французи. Така си извоюва и прозвището – посланикът на българското вино във Франция. 

"Обожавам сорта Мавруд, това е знамето на България. Ние правим от Мавруд 3 цвята вино – червено, бяло и розе, и от тях имаме 5 вкуса", посочи той.

С подкрепата на съпругата си Ася, Гий дава живот на българското вино и го популяризира. 

"Българското вино е идентичност на страната. България беше залята от френски сортове и българските изби си мислеха, че могат да се конкурират в света с тях. Не, специалистите търсят автентичния сорт на дадена страна. Това е идентичността на България и трябва да се показва", категоричен е французинът.

Казва, че не е трудно да се прави бизнес в България. Работи предимно с френски туристи, но пандемията и войната в Украйна променят плановете му. Сега се ориентира към българските туристи, защото забелязва, че не познават родината си.

"Бъдещето на туризма е да пътуваш на местно ниво, това дава възможност да преоткриеш страната си. Българите днес не познават добре страната си, парадоксално е", изтъкна Гий.

Комбинира винения туризъм с културния и поставя акцент върху българската кухня. Защото хубавата храна върви с хубаво вино. 

И така Гий Лабейри е човекът, който се опитва да рекламира България във Франция и да покаже на българите, че могат да се гордеят с родината си.

"Това е страната, която съм приел и защото това е страната, която ми даде много, както в професионален така и в личен план, и искам да ѝ се отблагодарява", сподели французинът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Посетители на нощно заведение в Пловдив се оплакват от полицейско наси
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: