ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Румяна Толова: Политиката да се прави за хората, а не за лични облаги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:06 / 24.10.2019Коментари (0)6189
©
Румяна Толова е на 34 години, зодия Стрелец. Родена и израснала в Пловдив. Завършва СОУ "П.К.Яворов“ в Пловдив, а висшето си образование в София - Софийския университет със специалност "Социология“ и магистратура в НБУ - "Политически мениджмънт и публични политики“. Владее немски и английски. Майка на 6-годишно момченце.

- Внучка си на един от най-известните журналисти в Пловдив от края на ХХ век и емблематичен писател – Георги Райчевски. По неговите стъпки ли си тръгнала, макар и със свои крачки?

- Вървя много уверено по своя път. Понякога се пресича с неговия, понякога се разминава. Когато целите са различни, няма как пътищата да са еднакви. Работила съм в телевизия, във вестник, в интернет сайт. Но журналистиката не е моята крайна точка. Тя е просто необходима част от това, което правя. Истината е, че не се виждам да се занимавам с това.

- С какви идеи и планове се върна от София в родния град?

- Като всеки млад човек, бях много ентусиазирана за възможността да се върна да живея и работя в родния си град, въпреки, че тук заплатите бяха и все още са много по-ниски и възможностите за реализация за човек, завършил "Социология“ и "Политически науки“ , е много малка. Предложението на г-н Титюков да се присъединя към екипа на "КАУЗА ПЛОВДИВ“ и да стана директор на общинско предприятие "Радостни обреди“ за мен беше голяма оценка за съвместната ни работа.

- Защо реши да се кандидатираш за общински съветник?

- Аз съм човек, който искрено вярва, че политиката трябва да се прави само в услуга на хората. За да подобри качеството им на живот, за да отговори на техните искания и потребности. Преди няколко месеца с нас се свързаха майки от квартал "Съдийски“ с искане в квартала да бъде изградена детска ясла с млечна кухня. Майките се оплакаха, че най-близката ясла е много далече и зимата е много трудно придвижването.

Тогава на срещата присъства и кметът на "Централен" , който едва ли не се опита да им обясни, че според системата за детски градини и ясли на Община Пловдив те нямат нужда от тази ясла, а по-скоро ще им обособи една-две групи към съществуваща детска градина. Хората остро се противопоставиха и извоюваха там да бъде направена в крайна сметка ясла.

Мисля, че точно това беше моментът, в който реших, че ще се кандидатирам за общински съветник. На Пловдив им трябват млади и отговорни хора, които да работят за пловдивчани, а не чиновници, които да им обясняват какво казва системата или как системата не позволява нещо си. Трябва да се освободим от това чиновническо мислене и да бъдем по-гъвкави и адаптивни към този бързо развиващ се свят.

- И има ли ясла там?

- Не. Но съвсем скоро, ако Георги Титюков стане кмет на район "Централен“, ще има. Доколкото съм запозната, изграждането й е възложено на сегашния кмет на района, но една година по-късно там няма нищо направено.

- Имаш енергия за трима мъже, когато работиш обществена работа. Каква е личната цена на тази деятелност?

- Влагам същата тази енергия във всяко едно нещо, което правя. Не само в обществената работа. Вярвам, че когато човек се захване с нещо, или го прави като хората, или изобщо не трябва да го прави. За цената не искам да говоря. Важен е само смисълът. Всеки знае сам за себе си от какво се лишава и какви компромиси прави в името на каузите, които защитава. За мен важното е, че когато вечер си легна и прегърна детето си се чувствам удовлетворена от това, което съм направила.

- Какво не се случва в Пловдив за разлика от столицата?

- Пловдив е много различен град в сравнение със София. Колкото динамичен и забързан е единият, толкова спокоен и приветлив е другият. Обичам Пловдив повече от София безспорно. Но за мен е много жалко, че тук работните заплати са в пъти по-ниски отколкото в столицата. През последните години бяха разкрити много работни места в града, но много малко от тях са за висококвалифицирани специалисти. И това е причината много млади хора да предпочетат да работят в София.

- За какво ще работиш, ако вотът на избирателите те "сложи“ в местния парламент?

- С кандидата за кмет – Николай Бухалов и с Георги Титюков - кандидат за кмет на район "Централен“ сме един екип. Имаме ясна визия за това как трябва да се развива града. Но за мен е важно разрешаването на онези ежедневни проблеми, които нарушават качеството на живот на хората. Имам идея да ограничим шума от заведения и концерти след 22,00 часа в жилищните зони, като ще се обособи място извън града за изнасяне на концерти и събития с високи нива на шум, като има осигурен транспорт на всеки час, след 19,00 ч.

Належащо е и решаването на проблема с паркирането по райони. Ще проведем обществено обсъждане и гласуване от заинтересованите гражданите. Тъй като много улици в централна градска част попадат в обхвата на "Синя зона", което понякога създава проблеми на живущите, ще им се даде възможност да паркират освен на улицата, на която живеят, и на двете най-близки съседни улици.

Построяване на многоетажни и подземни паркинги по райони – три в район "Централен“ - бившият ДКЦ 6 на ул. "Любен Каравелов" №5, бившият ТЕЛК на ул. "4 януари" №36 и зад KFC на бул. "Източен". Тук натовареността е най-голяма, тъй като много от институциите се намират в този част на града. Планираме и във всички останали райони на град Пловдив да има по един многоетажен паркинг, което ще придаде и едно спокойствие у гражданите, че винаги ще има къде да оставят колите си.

Ще намалим цената на месечната карта за градския транспорт за ученици, студенти и пенсионери на половина и ще дадем възможност да се купува карта за до 5 линии на половин цена. Трябва да се направи осветление и видеонаблюдение на всички подлези и пешеходни пътеки, да се въведат временни патрули пред училищата в пиковите часове(07:00-08:00ч.;12:00-13:30ч.; 17:00-18:30ч.). Знаете какво става около училище "Алеко Константинов“ , около "Патриарх Евтимий“ на ул.“Иван Вазов“.

Ще въведем еднократна помощ за раждане на дете, чиито родители имат постоянен адрес на територията на гр. Пловдив. Размерът на помощта ще се определя в зависимост от поредността на детето и образованието на родителя и ще достига до 2500,00лв. Ще предложим и финансиране с до 3000 лв. за организиране на самостоятелни изложби, изяви и концерти на територията на град Пловдив на пловдивски творци.

- При толкова жар в обществените дела, остават ли ти въглени, за да приготвиш вечеря вкъщи?

- Въглени е точната дума ( смее се). Не съм голяма кулинарка и често ми се случва да загоря яденето. Но пък много държа винаги вечерята да е прясно приготвена. Това е моят начин да създам традиции у детето си, което съм научила, че на вечеря се сяда само когато се съберем цялото семейство.

- Какво мисли семейството ти, когато те гледат с тази голяма раница от обществени дела, която си понесла?

- Имам пълната подкрепа от родителите си и това за мен е най-важното. Те ми помагат активно и в тази кампания, както във всяко едно нещо досега.

- И все пак – ако не си част от следващия Общински съвет, с какво ще се занимаваш?

- Много проекти чакат да бъдат реализирани. Независимо дали съм част, или не от Общинския съвет, те ще се случат през следващите четири години. Единият дори още следващата. Обмислям го доста дълго време и бих казала, че вече е готов да бъде и ще реализиран.

- Какъв е Пловдив след 10 години в твоите желания?

- Може да звучи като клише, но искам Пловдив да е модерен европейски град. Много се надявах, че Европейска столица на културата ще допринесе за това, но за мен лично не беше постигнат това усещане и визия. Обичам да пътувам и виждам как в повечето европейски градове са направени някакви много елементарни, но пък много ефективни неща. Не е сложно да се направи, само трябва да се намерят правилните хора и да им се даде възможност да работят. Няма нужда да откриваме "топлата вода“, както се казва. Трябва да пренесем и адаптираме добрите световни практики.

Гласувайте за Румяна Толова преференциално, като зачертаете в бюлетината за общински съветници 13 и преференция 107.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: