Родители недоволстват от лятното затваряне на детски градини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:03 / 29.06.2010
3837
Притеснени родители, че половината детски градини ще бъдат затворени през лятото, търсели съдействието на РИО, съобщи шефката на инспектората доц. Павлина Кацарова пред журналисти, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  

"Загряват ни телефоните с надеждата, че можем да се намесим. Не можем, защото техен работодател е кметът", разочарова ги тя. Дори като общински съветник би й било трудно да оспори пред областния управител взетото с мнозинство на последната сесия решение, тъй като макар и нецелесъобразно според нея, то не е незаконосъобразно.

В момента вървяло проучване във всички ЦДГ-та колко от родителите можели сами да отглеждат децата си през лятото. Доц. Кацарова не била съгласна с твърдението на общинската администрация, че през юли и август в някои детски градини имало само по пет-шест дечица, по-малко и от персонала. 

"Едва ли на гърба на родителите и на децата трябва да решаваме финансови проблеми. По-добре във всяка градина да си беше останала по една сборна група. Двата летни месеца щяха да бъдат адаптация и за най-малките, които вече са изписани от детските ясли", подчерта тя. 

Всичките й колеги от ГЕРБ в местния парламент гласуваха против минаването на градините към летен режим на работа. Като истинска лъвица идеята да не се нарушава психическият комфорт на мъниците защитаваше, до краен предел разгневена на своите от ВМРО, д-р Лилия Учкунова

"Психическият комфорт е наистина важен, но той се нарушава дори в сборните групи. Умно са избирали място за градините някога - във всеки квартал се е строяло училище и близо до него по две ЦДГ-та, така че децата няма да бъдат разкарвани надалече", опита се да охлажда нажежените страсти в разгорещения дебат по темата преди по-малко от седмица шефът на дирекция "Образование" Георги Янев, който припомни, че до 2007 г. се работело по този начин, който се променил заради загрижеността на д-р Учкунова. В условията на криза това било труден разкош. И едно дете да отидело на градина, си вървели текущите месечни разходи от по 6 хиляди лева на детско заведение, а статистиката за минала година показвала, че само 30% и 20% е била посещаемостта съответно за юли и август.   

Съветничката Тони Симидчиева си припомни как е отгледала три дечица в градини с летен режим: не било много комфортно, но било наложително. Георги Колев също развеждал двете си деца до едната или другата дежурна градина, но нямал лоши спомени и това не се било отразило на психичното здраве на малките.

С почти унищожителен поглед изгледа д-р Учкунова съпартиеца си Петър Юруков, който се осмели да заяви, че конституцията гарантира на всекиго платен годишен отпуск, а пловдивските детски учителки са натрупали 66 хиляди дни за около 1,5 млн. лв., които общината дори да иска, няма с какво да им изплати.

Още през септември Янев трябва да предложи летните графици за следващата година, а тазгодишните ще бъдат разлепени по детските градини веднага щом взетото решение влезе в сила.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (54):
11.11.2014 Фирма иска 63 бона за калпав ремонт на пловдивско училище
20.08.2013 Съдът отхвърли иск за 1 млн.лв. срещу община Пловдив
25.07.2012 Спешно стартира ремонтът на ЦДГ "Осми март"
01.12.2011 Детските градини в Пловдив - с делегирани бюджети
28.06.2011 Отварят 4 нови групи към детските градини в "Тракия"
27.01.2011 12 детски градини в Пловдив с ремонтирани и оборудвани дворове
Още новини от Новини от Пловдив:
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).