ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Реновираха операционния комплекс на Детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:02 / 10.11.2014Коментари (0)8063
Напълно обновеният операционен блок на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" бе открит официално днес. Реновирането на комплекса е на стойност 73 хил. лева и бе осигурено от електроразпределително дружество, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

След тържествения водосвет, отслужен от Знеполският епископ Арсений, лентата прерязаха проф. д-р Карен Джамбазов, председателят на съвета на директорите на дружеството Роналд Брехелмахер и ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

"Дарението включва строително-ремонтни дейности и доставка и монтаж на ново специализирано оборудване - медицинска газова система, която служи за централизирано подаване на кислород, вакуум и сгъстен въздух за целите на извършваните манипулации", обясни началникът на Детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

Клиниката в скоро време ще получи и уникален за страната и за Европа анестезиологичен апарат, като средствата за него ще бъдат предоставени от Медицински университет - Пловдив, за който УМБАЛ "Свети Георги" е основна база за обучение на студенти и подготовка на бъдещите медици в региона. Новината съобщи днес по време на церемонията ректорът проф. Костянев.

С новата техника ще могат да се оперират и новородени с тегло до 600 грама, разказа завеждащият интензивното отделение в Клиниката по детска хирургия д-р Стефан Лазаров. Той обясни, че очакваната придобивка е от ново поколение и е произведен от американска компания за медицинска техника. 

Модерният анестезиологичен апарат изследва мозъчната дейност, следва реакциите на мозъка и нивото на мускулното отпускане по време на анестезия, както и дълбочината на самата анестезия.

Проследяват се още дихателният обем и дихателната честота, нивото на анестетиците, кръвното налягане, пулсовата честота, няколко вида инвазивни налягания, температурата на тялото и мн. др. параметри, от голяма важност по време на операция.

Клиниката по детска хирургия е създаденa през 1952 г. Тя е едно от най-рано създадени в Източна Европа и първото в България специализирано детско хирургическо отделение. 

В нея се извършва планово хирургическо лечение на деца до 18 години. Разполага с общо 40 легла в стационара и в отделението по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОДАРИЛ) и с още 10 легла, предназначени за пластични операции. 

За една календарна година приблизителният брой на оперираните малки пациенти е 2200. Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" има международни контакти с центрове по детска хирургия от страни като САЩ, Италия, Франция и др.

На официалното откриване днес присъстваха още областният управител на област Пловдив Розалин Петков, председателят на Районната лекарска колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев, дарители като спортния деятел Христо Бонев, началниците на останалите близо 40 клиники в УМБАЛ "Свети Георги", представители на медицинската общност в града, пациенти, служители на лечебното заведение и медии.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: