Разказват историята на удивителни къщи на ъгъл без прав ъгъл в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:05 / 23.06.2022
1466
Канят пловдивчани и гости на града на четвъртото вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ от поредицата "Духовни маршрути в Пловдив 2022“.

Тази година проектът се провежда на два етапа – през юни и през септември-октомври и това е последният маршрут от първата част. "Духовни маршрути в Пловдив 2022“ е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Четвъртият  маршрут носи заглавие "Къщи на ъгъл без прав ъгъл“ и в него можете да се включите на 25 юни 2022 г., събота, в 11:00 ч., сборен пункт е градинката на бул. "Руски“, срещу ул. "Ген. Данаил Николаев“. Водач в това пътешествие ще е Теодор Караколев, историк на изкуството, а гост - Явор Беров, фотограф.

По време на обиколката ще стане дума за интересни факти, истории и любопитни детайли за следните къщи: бул. "Руски“ № 67, № 75; ул. "Авксентий Велешки“ № 15, № 33;ул. "Цар Асен І“ № 3, № 8; ул. "Д-р Г. М. Димитров“ № 13.

Пловдив получава модерна градоустройствена схема в края на XIX век с работата на архитект Йосиф Шнитер – прави улици, правоъгълни квартали заместват кривите сокаци на старото Филибе. Интересна тенденция се забелязва сред много от сградите, строени на кръстовище – ъгълът се скосява и така се получава любопитният феномен, наречен от фотографа Явор Беров "Къщи на ъгъл без прав ъгъл“. Кой, защо и кога ги е строил  ще разберем на разходката по бул. "Руски“ и кварталите в района.

Следващите маршрути през септември и октомври са посветени на темите: изобразително изкуство, литература и история.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).