Радост за децата в парк "Рибница"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:21 / 30.05.2021
3738
Първият ден от Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство  "Етно кухня на колела за деца“ започна при голям интерес.Тази година панаирът е посветен на децата и се провежда паралелно с първия Фестивал за децата и семейството "Синьо лято" в Пловдив. Идеята е малчуганите от различните общности да се запознаят отблизо с всички видове изкуства. Проектът на Фондация "Заедно" за поредна година е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на  Община Пловдив и със специалното съдействие на кмета и администрацията на район "Северен“. 

"Когато преди 2 години ми хрумна да направим този фестивал, си представях открита сцена на голяма поляна, с места за пикник и забавления за цялото семейство. Никой не си представяше обаче, че ще ни сполети световна епидемия и ще останем затворени по домовете си. Радвам се, че сега успяхме да осъществим идеята - на една сцена и в един парк - всички най-популярни изкуства да бъдат представени от децата за децата... защото, мили деца, вие сте най-важни на този свят! И знайте, че каквито и бели да правим ние, възрастните, дълбоко в сърцето си искаме само едно - вие да сте щастливи. Ние носим отговорността да растете в свят на мир и любов. Затова даваме пример, че можем да бъдем приятели и да си помагаме. А това, че сме различни, може да ни направи още по-големи приятели. Мечтата ми е панаира и фестивала да станат национални и да се провеждат сред природата", обърна се специално към всички малчугани председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова.

"Приветствам тази прекрасна инициатива, в която децата от различните етноси в Пловдив имат възможността заедно да представят разнообразни сценични изкуства.Трябва да насърчаваме изявите на младите артисти и да им даваме сцена да разкрият своите умения и дарби пред публиката.Нека в атмосфера на приятелство и толерантност децата от всички общности в града да творят и усъвършенстват своите таланти", каза кметът на район "Северен" Стоян Алексиев на старта на празничните мероприятия.

Фестивалът бе открит с изпълнения на ангелогласната Мелек Ерен. На откритата сцена в парк "Рибница" в район "Северен" младото дарование на Пловдив зарадва почитателите на фолклорната музика със своя прекрасен глас.

С оперната постановка за най-малките деца "Вълкът и седемте козлета" продължи програмата на откритата сцена в парк "Рибница" в район "Северен".Музикалният спектакъл, в който взеха участие над 70 деца, е една продукция на децата от Академията за музикална просвета-Пловдив и артистите на Опера Пловдив.Пеейки, танцувайки и играейки, те създадоха една забавна, вълнуваща и поучителна постановка.  В рамките на час детската аудитория бе зарадвана от музикалния спектакъл, като освен техните познати герои от класическите приказки, тя се срещна с много импровизации и нови герои.Режисьор на постановката е Александра Савова.

Поздрав за деца и родители отправи възпитаникът на НУМТИ "Добрин Петков" Пламен Койчев с легендарното парче “I Want to Break Free" на световноизвестната група "Queen".

 

По-късно същия ден близо 20 деца от единствената в България Национална школа за атракционни изкуства-гр.София с ръководител Бойчо Костадинов, се качиха на сцената на "Синьо лято", за да представят цирков спектакъл "От деца за деца".За първи път пред  детска публика в Пловдив бяха поднесени много изненади.Те включиха почти всички циркови атракции-жонглиране, фокуси, огнено шоу, клоунади и други.Спектакълът, който от школата подготвиха специално за панаира и фестивала, бе изключително интересен за малчуганите от публиката.

Специален гост на панаира и детския фестивал бе Балетна танцова школа "Грация“ от Казанлък, чийто хореограф е Алла Ангелова – възпитаник на московския държавен университет за култура и изкуство. Децата от школата са участвали в редица конкурси в страната и чужбина, носители са на световни и европейски шампионски титли. Те представиха етно танци на народите от целия свят.

Най-малките зрители и техните родители имаха възможността да се запознаят и с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, в "Библиотеката на колела“.Помагалото по история "Моята България“ на Фондация "Българска памет“ и издателство "Просвета“ представи лично известният български меценат и филантроп, д-р Милен Врабевски.А известният италиански Маг Серджо Алфонсо бе приготвил големи изненади на сцената на "Синьо лято".

По време на Панаира на кулинарното изкуство  "Етно кухня на колела за деца“ майстор-готвачите от различните общности в Пловдив  приготвиха традиционните закуски от националните кухни на етносите и любимите детски лакомства от близкото минало. Любителите на кулинарията имаха възможност да опитат различни видове домашно приготвени руски пирожки, вкусни шоколадови "картошки“, еврейски кифлички с орехов пълнеж "Роскитас Де Алхашу“, ханукални бухтички, борекитас, турски сладкиши и още много вкусни изкушения.Италианската общност бе осигурила специално за малчуганите най-хубавия италиански детски сладолед.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...
Безцеремонно паркиране върху новите павета на ремонтираната Градс...
Синдикалист: Когато разбрахме за случая, бяхме шокирани
Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).