Радиатори за отопление оживяха като приказни герои в пловдивска детска градина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:41 / 30.11.2021
3355
Пловдивска детска градина осъмна с приказно изрисувана стена с горски животни, които оживяха дори по радиаторите за отопление, монтирани на стената. Семейство мечки, полски мишки, пъстроцветни пеперуди, костенурка и зайчета са само част от героите, на които се радват децата, преминавайки по централния коридор в детското заведение. С помощта на двете известни у нас и в чужбина художнички Борислава и Михаела Караджови EVN Топлофикация не само дари приказни емоции на децата, но и направи поредната стъпка, с която да напомни за невидимия проблем с мръсния въздух в града.

Проблемът с чистотата на въздуха е все по-широко засегнат не само в България, но и в световен мащаб. Като компания със социална позиция EVN Топлофикация всяка година повдига темата за чистотата на въздуха в град Пловдив. Един от основните замърсители на въздуха в града под тепетата е именно отоплението на твърди горива, отчита докладът за състоянието на качеството на атмосферния въздух в контролираната от РИОСВ – Пловдив територия по отношение на показатели ФПЧ10 и ФПЧ2,5* за зимен период 01.10.2020 ÷ 31.03.2021 г. Тази година EVN Топлофикация реши да обърне внимание на проблема по малко по-различен начин, а именно като насочи вниманието ни към децата, които, освен нашето бъдеще, са и една от най-уязвимите групи, засегнати от проблема с мръсния въздух. Под надслов "Нека пазим въздуха за тях чист“ компанията стартира с редица материали в медиите, с които цели да повиши информираността на пловдивчани по темата.

Замърсяването с озон, азотен диоксид и прахови частици е невидимо за окото,  а същевременно представлява най-сериозният риск за здравето на всички, но най-вече на възрастните, хората с хронични заболявания и децата. EVN България винаги е следвала последователна политика на устойчиво развитие. EVN Топлофикация като част от групата също прилага тази стратегия, като фокусира голяма част от инвестициите си именно в проекти в подкрепа на екологията и чистия въздух. Част от тях са насочени за модернизация и разширяване на топлопреносната мрежа в град Пловдив, а друга – в изграждане на съоръжения за чисто производство на топлоенергия и гореща вода.

Чрез поведението си всеки от нас може да допринесе за качеството на въздуха в градовете и подобряване на средата около нас. Изборът на чисто отопление е само една от стъпките, които можем да направим, за да дишаме по-чист въздух. Друга би била да помислим за алтернатива на автомобила и вместо да шофираме, да повървим пеша или да покараме колело; да рециклираме отпадъците си и т.н. Но първата и най-важна крачка е  да се запознаем по-подробно с темата за чистия въздух, защото цената на замърсяването е висока и ние, семействата ни и нашите деца я плащаме с нашето здраве.

*Фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5). - Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Виж коментарите (0)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).