Работници в известен завод до Пловдив: Трохи, 800 лева заплата!

Автор: Цвети Тончева
Коментари (27)
12:41 / 03.02.2022
95662
Работници от бившия завод "Осрам“, сега "Санмина България“ ЕООД, стачкуват заради ниско заплащане, сигнализират те в редакцията на Plovdiv24. bg. Хората  настояват да им бъде повишено възнаграждението с 10%. 

"Поради лошия имидж на фирмата и честото назначаване и уволняване на персонал, както и липсата на интерес към работата на българи, се назначават молдовци и украинци на временна заетост.  Те обаче работят на много по-добри условия от старите работници със стаж над 3 години", пише още в сигнала.

По думите на служители от фирмата новите чуждестранни работници получават по 1100 лева нетна заплата + платена квартира от фирмата и част от разходите за битовите нужди. А в същото време българските работници получават "трохи“!

"Кой допусна да се подиграват с труда ни? До момента се работи на две смени, като се очаква скоро да се мине на трисменен режим на работа. Срещу всичко това българите получаваме смешните 30 лева от ваучери за храна, като нетното ни заплащане е около 800 лева“.

От синдикатите "Подкрепа“ и КНСБ твърдят, че са се опитали да изградят структури в това предприятие, но засега нямат такива. Въпреки това, до единия синдикат е стигнала информация за подобни проблеми, но няма как да бъде проверено това.  

Колкото и странно да е, Фирма "Санмина България“ ЕООД все още няма български сайт с форми за контакт, установи наша проверка. Седалището на компанията се намира в село Труд. По повод липсата на официална страница с контакти за връзка с работодателите Атанас Кръстев от синдикат "Подкрепа" заяви, че за съжаление има такива измежду работодателите, които създават пречки да се комуникира с тях.

За тази фирма специално той е реагирал преди време, когато имаше проблем със заразената вода и работници. Тогава от ръководството от София са дошли представители и са се срещнали с тогавашния областен управител, за да бъде обсъден проблемът, припомни Кръстев. 

Новият собственик на "Осрам" - американската компания "Санмина" обеща да увеличи производството в завода край Пловдив. В предприятието работят малко над 800 души, като договорите им трябваше да бъдат запазени от новия собственик. Пловдивското предприятие започна производство през 2017 г. след вложение от 25 млн. евро.

Виж коментарите (27)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).