Първо в Plovdiv24.bg: Известна зъболекарска щерка иска 11 бона от МУ Пловдив за вреди

Автор: Георги Василев
Коментари (7)
08:56 / 14.01.2021
12466
Много популярна пловдивчанка и дъщеря на уважаван стоматолог поиска 11 000 лева обезщетение от МУ Пловдив, научи Plovdiv24.bg. Дамата твърди, че ръководството на ВУЗ-а я отписало незаконно от учебната 2016/2017 година, като това станало няколко дни преди откриването. Младата жена изпитала унижение и срам, плакала, сринала се психически – затова поискала и въпросните пари.  

През 2016 г. тя мислила да наследи професията на баща си и да стане зъболекар. След тежък провал на изпитите по биология и химия се отказала от държавната поръчка. Имала двойно гражданство и се записала като чуждестранен студент – платено, с по-висока такса. Получила факултетен номер и книжка за специалност "дентална медицина“, но няколко дни преди откриването на учебната година научила, че е била отписана със заповед на ректора.

Момичето ужасно се разстроило, плакало, сринало се психически и дори пило медикаменти, за да се бори със стреса. До ден-днешен трепери, щом стане въпрос за случая. Заповедта за изключване била разписана, защото кандидат-студентката не представила в срок документ, с който да удостоверява двойното си гражданство.

Тя събрала сили и оспорила заповедта пред административния съд, но без резултат. Обърнала се към Върховния административен съд. Спечелила делото - върховните магистрати отменили заповедта на ректора заради непосочване на правно основание.

Така се стигна до ново дело, в което зъболекарската щерка иска 11 000 лева обезщетение за причинените ѝ неимуществени вреди вследствие на отменената заповед. За целта входирала искова молба в Административен съд - Пловдив по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Делото беше разгледано преди дни.

Според приетата съдебно-психиатрична експертиза дамата изпитала чувство на унижение, срам, била потисната и без самочувствие, но това не довело до дезорганизация на поведението – момичето дори бързо взело решение да продължи образованието си на друго място и в друга специалност.

Били разпитани нейни близки, които разказали колко зле се чувствала тя след отписването. Пред магистратите говорили и двама служители на МУ-Пловдив, които лично ѝ дали срок да представи паспорт, удостоверяващ чуждото ѝ гражданство, което така и не се случило – затова и била отписана.

Според ЗОДОВ, обезщетение от държавата или общината може да се търси при отменен от съда незаконосъобразен административен акт, който нанася вреда на гражданин. Причинната връзка между отменения акт и вредата трябва да бъде доказана от ищеца.

Легална дефиниция за "неиумуществени вреди“ обаче липсва. В конкретния случай заповедта била отменена от ВАС, но не било установено безспорно, че в резултат на действията на администрацията на МУ–Пловдив, жената е имала негативни психически изживявания. Според магистратите, по-скоро това са обичайни емоции, вълнения и разочарование от несъстоял се прием в университет, характерни за всеки човек, особено млад.

По делото нямало медицинска документация от психолог, която да доказва понесени от кандидат-студентката психически травми, липсвали и доказателства за прием на медикаменти за овладяване на стреса. За успешно справяне със ситуацията обаче свидетелствал фактът, че 2 седмици след отписването от МУ, момичето е кандидатствало и е прието да учи "право".

Освен това случаят попадал в хипотезата на изключение от закона, тъй като дамата не представила документ, който бил задължителен. Искът е бил отхвърлен, но младата жена може да обжалва пред ВАС.

-чл. 5, ал. 1 от ЗОДОВ "Ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи“.

Plovdiv24.bg разполага с имената на всички участници в историята, но те няма да бъдат публикувани без желанието на страните заради чувствителността на тематиката. Редакцията ни е отворена за официални коментари.

Виж коментарите (7)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).