Първо официално посещение на новия китайски посланик в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:13 / 05.08.2016
4772
На първо официално посещение в Пловдив пристигна новият посланик на Китайската народна република Н. Пр. Джан Хайджоу. Той бе посрещнат в заседателната зала на общината от заместник-кмета "Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците" Розалин Петков

"Пловдив обръща голямо внимание на българо-китайските отношения. През последните години работим усилено за развитието на двустранните връзки. Неслучайно центърът на Българо-китайската асоциация за бизнес-развитие се намира тук" - подчерта Розалин Петков, който приветства гостите с "добре дошли". 

Той посочи, че има няколко големи за региона проекти, сред които концесията на карго терминала на летище "Пловдив" и "Тракия икономическа зона", в които могат да бъдат привлечени китайски инвестиции. 

"Пловдив е стратегически град, както за региона, така и за Европа. От тук минава Пътят на коприната, както и важни транспортни коридори. Близо до града се изгражда единствения за Южна България интермодален терминал. Всичко това ще спомогне за по-нататъшното развитие на Тракия икономическа зона", презентира заместник-кметът Розалин Петков. Той подчерта, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г.

От своя страна Н. Пр. Джан Хайджоу сподели, че това е първото му официално посещение, но преди 20 години е бил в Пловдив като турист. 

"Градът Ви е много красив и известен. Впечатлен съм от Вашата култура", сподели новият китайски посланик в България. 

Той заяви, че когато се е подготвял за този мандат, му е направило впечатление колко активен е Пловдив в двустранните отношения. 

"Регионалното сътрудничество е много важно и е основа за доброто междудържавно сътрудничество. Надявам се с Ваша подкрепа тези контакти да продължат", каза още Н. Пр. Джан Хайджоу. 

По думите му Китай гледа към Пловдив и към Тракия икономическа зона. По-късно Негово превъзходителство проведе срещи в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и разгледа част от "Тракия икономическа зона". Посланикът се запозна с един от най-мащабните индустриални проекти на България.

"Именно тук е мястото на Евро-китайската зона за икономическо развитие /ЕКЗИР/, с което ние реално подкрепяме с конкретни действия политиката на китайското правителство "Един пояс, един път", изтъкна основателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев. 

"Месец преди вашата визита, в града под тепетата посрещнахме първите 25 китайски студенти, които дойдоха в България, благодарение на това, че БКАБР побратими с Политехниката на Шенджен Пловдивския университет и Техническия университет-София и неговия пловдивски филиал", припомни Ангел Христозов, председател на БКАБР. 

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).