Първа стъпка за безплатна смяна на стари печки в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
15:22 / 26.03.2019
11812
Всички пловдивчани, които желаят да подменят отоплителните си уреди с пари от ОП "Околна среда", вече могат да подават декларация за интерес. Новината оповестиха от общинската администрация официално днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Декларацията - попълнена и подписана от собственика на жилището, може да бъде подадена в деловодството на съответната районна администрация по местоживеене или в община Пловдив; може да бъде изпращана и електронно на e-mail: direkcia_ecologia@plovdiv.bg. В отговор подателят ще получи входящ номер по преписката. В последствие ще се изготви окончателен списък с одобрените крайни получатели, като ще се сключи договор с всеки един от тях.

Община Пловдив е една от седемте български общини, които ще получат безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година".  При разпределението на финансовия ресурс за града под тепетата е предвидена безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 862 232,11 лева. Голямата цел е подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) и индиректно на азотни оксиди на територията на определените седем общини.

Ще се финансират мерки, насочени към намаляване нивата на ФПЧ10 от битовото отопление чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища). Програмата предвижда замърсяващите въздуха устройства да се подменят с алтернативни такива на газ; използващи електричество; на пелети или друг вид дървесна биомаса или източници на топлинна енергия.

Сроковете са, както следва:

До края на май Община Пловдив ще подготви и внесе проектно предложение до управляващия орган на ОПОС. Одобреният проект ще се реализира в два етапа. Първи етап ще продължи до 31.05.2021 година. В този срок ще се проведе проучване нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление, както и поредица от мащабни разяснителни кампании.

Вторият етап ще продължи не по-късно от 31.12.2023 г., когато ще се извършат фактическите дейности по подмяната на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри. В рамките на подготовката на проекта. Община Пловдив обявява приемането на Декларация за интерес за участие, в срок до 31 юли 2019 г. Проучването ще продължи и по време на първия етап на проекта.

Виж коментарите (1)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).