Протестно шествие за "Безопасни улици"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
10:14 / 11.03.2012
650
Протестно шествие под надслов "Безопасни улици" ще се проведе днес в няколко града в страната, съобщиха организаторите.

Протести ще има в София, Плевен, Варна, Велико Търново, Пловдив и Симеоновград.

"Безопасни улици" бе инициирана в следствие на поредната жертва на ПТП на 14 февруари 2012 година в София, Мариана Карабулева. Целите на инициативата са да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти посредством промени в законодателната система.

В Пловдив сборният пункт е хотел "Тримонциум", край на маршрута Съдебна палата.

Част от исканията на протестиращите са свързани с това да не се издават условни присъди на водачи, които са причинили смърт и/или телесни повреди при нарушаване ЗДвП, както и да се завишат значително наказанията за такова провинение (според НК наказанието е до 2 години или пробация).

Да се премахне извънсъдебното споразумение без знанието и съгласието на близките на загиналото лице между прокуратура и извършител на ПТП, причинил смърт при нарушаване ЗДвП.

Водачи, които са употребили алкохол и/или упойващи вещества и/или шофират без свидетелство за правоуправление и са причинили смърт и/или телесна повреда да се съдят за умишлено престъпление.

При причиняване на смърт и/или тежка телесна повреда при ПТП от водач нарушил ЗДвП, да бъдат налагани мерките домашен арест и задържане под стража.

Да се завишат неколкократно глобите и санкциите за шофьори, които карат с превишена скорост, не спират на пешеходни пътеки, минават на червен светофар, предприемат забранени и опасни за другите участници на пътя маневри. Това да се отнася и за шофьорите от градския транспорт, маршрутките и такситата.


Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).