Прокурор от Пловдив разкри пред ученици рисковете от трафика на хора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:16 / 12.11.2015
1550
Бивши и настоящи ученици от
ГХП "Св. Св. Кирил и Методий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев представи пред десетокласници от ГХП "Св.Св. Кирил и Методий" в Пловдив рисковете от трафика на хора и българското законодателство спрямо извършителите на тези престъпления. 

Лекцията бе изнесена в часа на класния ръководител преди няколко дни и е по образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура" на Висшия съдебен съвет.

"Трафикът на хора представлява незаконно търговия с хора с цел трудова или сексуална експлоатация, просия или държане в принудително подчинение без съгласие. 

Жертвите често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. В хода на демократичния преход в България се проявяват фактори, насърчаващи трафика на хора, затова държавата се определя както като транзитна, така и като страна на произход. Характерен е изключително висок дял на реално пострадалите лица", обясни пред учениците прокурор Димитър Беличев. 

Данните от различни проучвания и разследвания сочат, че географското разположение на рисковата група в България е неравномерно.

"Трафикът на хора почти отсъства в райони като Смолян, Перник, Кърджали и др., а е съсредоточен повече в Бургас, Сливен, Пазарджик, Пловдив, Русе и Благоевград. 

Крайните дестинации са държави като Белгия, Франция, Испания, Италия и други. Обществената група в най-голям риск включва жени на възраст между 17 до 24 години", посочи още зам.-районният прокурор на Пловдив. 

Димитър Беличев даде примери с казуси за трафик на хора, по които прокуратурата е постигнала осъдителни присъди. По закон наказанието за това престъпление е затвор от 2 до 12 г. и глоба от 3 000 лева до 12 000 лева.

"Лекциите на магистратите са необходими и много полезни за учениците, които с интерес присъстват на тях, защото им се дава информация, както за законите, така и за казуси и практически ситуации с цел превенция", коментира Соня Киркова, директор на ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив.

За втора поредна година образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" се провежда в ГХП "Св.Св. Кирил и Методий" в Пловдив.

Следващите срещи на прокурори от Районна прокуратура Пловдив в училището ще бъдат на 12 и 17 януари 2016 г., когато ще представят професиите и статута на магистратите и ще бъде изнесена лекция за компютърните престъпления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).