Проект разказва за деца, преживели различни видове насилие

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (0)
13:11 / 13.09.2023
1395
За втори пореден ден се проведе пресконференция на фондация "Да - обединени срещу насилието", предаде репортер на Plovdiv24.bg. На нея те представиха проекта "Като в приказките" 2, който разказва за деца, преживели различни видове насилие и преработили психичната травма чрез изкуство.

Психологът Любомира Кадиева, адвокат Анелия Йончева, актрисата Даниела Костова и детският психолог Десислава Даскалова дадоха повече разяснения за него.

В проекта участват 15 дечица на възраст от 8 до 15 години. Стартирал е през март и ще продължи до октомври тази година. Идеята му е децата да се запознаят отблизо със актьорската професия и чрез нея да видят добрата страна на света. Те трябва сами да напишат приказка в която след това да се превъплатят като актьори на сцената на Куклен театър Пловдив. Премиерата на представлението ще е след приключването на проекта в средата на ноември месец.

След това двете приказки ще бъдат отпечатани и превърнати в една детска терапевтична книжка. 

Актрисата Даниела Костова сподели, че театърът е изключително полезен за подрастващите деца, не само за тези в риск. Там те се научават да се изразяват правилно, стават по-уверени и най-важното е, че успяват да създадат приятелства. 

Адвокат Анелия Йончева даде мнението си като юрист за насилието и превенцията му.

"В България има много добри закони, разработени методи и стратегии за работа с домашното насилие, но те са за момента след като е извършено то. За да има успешна превенция трябва да се работи още от ранна детска възраст по информираността. Децата трябва да знаят какво е домашно насилие, какви са неговите форми, към кого да се обърнат, към кого да насочат да търсят помощ и подкрепа.

Проектът помага на децата да се учат да споделят, да говорят за проблемите си и вдъхновяваме ги да развият своят капацитет. За да се изгради едно здраво общество, трябва да се говори на тази тема в ранна детска възраст. Само по този начин ще се справим." 

От обобщението на дамите стана ясно, че цялостно липсват здравословни връзки в отношенията между хората. Те смятат, че проекта е много положителен и имат желание да продължи с трета група, защото обществото ни има тази потребност.

"Ние пораснахме през тези работилници, като работиш с децата научаваш нещо ново и ставаш все по-добър.", казаха за финал те. 

Цялата пресконференция можете да видите във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
23 пациента са били евакуирани заради пожара в най-голямата болни...
Първа информация за пожара в УМБАЛ "Свети Георги"
Пожар в УМБАЛ "Свети Георги", евакуират 3 етажа
5,22% за "Величие" в Пловдив област, ГЕРБ води челната позиция
Батални сцени край Пловдив, мъж нападна полицаи с моторна резачка...
ГЕРБ-СДС с шанс за четвърти мандат от Пловдив област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).