Продължават празниците на Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:22 / 26.09.2013
2634
И днес продължават празниците на Стария град. От 9:30 ч. до 18:00 ч. къщата музей на Христо Г. Данов ще бъде отворена за занимания във възрожденска класна стая, организирани от РЕМ - Пловдив. "Уроците по буквара от 1880 г." ще продължат и утре.

От 17:00 ч. пред къщата музей на Г. Божилов - Слона Община Пловдив и Фондация "Бъдеще а България" организират конкурс за Стари градски песни "Мелодии от времето".

Един от гвоздеите в днешната програма е изложбата на Националния литературен музей "Пловдив: перо и маска", която се открива в къща Хиндлиян от 17:30 ч. Тя има амбицията да ни накара да видим от различен ъгъл писателските занимания на едни от най-силните пера в българската литература, изкушили се да пробват сили и талант на театралната сцена - като постановчици, режисьори или като... актьори. Борис Руменов, известен като Борю Зевзека, създава полевия театър по време на Балканските войни, Добри Немиров и Недялко Месечков също имат своите талантливи изяви на театралната сцена. 

Бележити наши белетристи записват със златни букви имената си в театралните афиши на Пловдивския театър - Иван Вазов, Константин Величков и Михаил Маджаров - вдъхновителите на театралното дело в града; Роза Попова и Стоян Попов (Чичо Стоян) поставят началото през 1903 г. на "Театрална дружина", а в по-късните години сцената се превръща в място за работа и вдъхновение на Николай Фол, Славчо Красински, Владимир Полянов, Хрисан Цанков-Дерижан, Александър Гиргинов и др. 

Ще бъдат експонирани документи, литературните първоизточници на поставяни пиеси, вещи и снимки на служителите на Пегас, преклонили се пред Мелпомена.

Днес, в 19:30 ч. предстои и трепетно очакваното откриване на есенното издание на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". В Концертна зала - Пловдив многобройните почитатели на фестивала ще имат удоволствието да чуят Симфоничен оркестър на Пловдивската държавна опера с диригент Георги Димитров и солист Пламена Мангова - пиано.

Plovdiv24.bg е медиен партньор на събитието!


Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
30.09.2013 Центърът на Пловдив се превърна в букет от приказни герои
27.09.2013 Ретро шествие за празниците на Стария град
27.09.2013 Започна Есенният панаир на занаятите в Стария град
27.09.2013 Открива се Есенният панаир на занаятите
27.09.2013 Без автомобили по ул. "Съборна" за празниците на Стария град
26.09.2013 Без автомобили по ул. "Съборна" за празниците на Стария град
Още новини от Новини от Пловдив:
Читател: Пловдивският зоопарк се премести на Пазарджишко шосе
Жители на Съединение към Цвета Караянчева: "Време е отново ГЕРБ д...
Брутално задръстване на АМ "Тракия" към Пловдив
Джунгла в центъра на Пловдив
Стартира кампанията "Пловдив – град на доброто"
Теодора Николаева, БСП: Трябва да насърчаваме устойчивия икономич...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).