ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приемането на бюджета се превърна в корида с червени парцалчета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:15 / 26.02.2010Коментари (4)2872
© Plovdiv24.bg
"Когато кметът заяви пред пловдивчани, че детските градини вече ги построихме и започваме детските ясли, си казах: "Ех, дойде и моето време..." После обеща пари, а по-после ме отряза. Искам си парите за млечната кухня и детските ясли", настоя кметът на "Източен" Петър Петров от трибуната на местния парламент при обсъждането на бюджета, повече подробности за което Plovdiv24.bg обеща още вчера.

"Ех, господин Петров, и на мен много неща ми се искат, ама няма..." - философски му отговори Славчо Атанасов.

Цялото обсъждане премина сред нерви и словесни противоборства. Районните кметове настояваха очи в очи срещу съветниците за повече пари. Всеки от тях си беше намерил някакво лоби, но то се оказваше недостатъчно срещу сразяващото мнозинство.  

Срязаха Ина Филипова за 140-те хиляди, с които искаше да завърши физкултурния салон в училище "Христо Ботев". "Госпожо Филипова, 1 250 000 лв. отиват за спортна зала "Дунав" във вашия район "Северен". Не ви ли стига?" - назидателно й поясни арх. Атанас Недевски. 

Райна Петрова си поиска преходния остатък от миналата година за плувния басейн в училище "Кочо Честеменски" в "Централен", защото вече била направила процедурата. "Като няма пари, ще прекратим процедурата. И друг път сме го правили", репликира я Илко Илиев

Здравко Димитров не спести недоволството от преднамереното според него забавяне на връзката между "Западен" и "Южен" чрез подлеза "Модър-Царевец". На заместник-кмета на "Южен" Михаил Казанджиев съветниците дори не дадоха думата да си настоява за новата детска градина "Малина".

"Кметовете на ГЕРБ отказват да участват в задкулисни сделки "едно на теб - две на мен", затова за нас няма", не се стърпя Филипова, признавайки си, че поведението на управляващото мнозинство я провокирало да политизира.

"Някои хора използват районните кметове като политически остриета. Много им се иска да има мач между мен и тях, но такъв мач няма да има. Никой досега преди мен не им е давал толкова големи права", контраатакува Славчо Атанасов без да конкретизира "някоите" хора.

Думата взе Спас Гърневски и изнесе цяла лекция на тема как туй политиката буквално означавало изкуство на управлението и нямало защо съветниците да се срамуват, че са политици - та нали били избрани от партии. Кметът, който непрестанно твърди, че в управлението на един град няма място за политика, защото уличните лампи не светели в синьо или червено, а пък булевардите не се деляли на дясно и ляво мислещи, се съгласи с Гърневски, но не съвсем. "Две трети от хората, които са ни избрали, хал хабер си нямат от партии", не отстъпи той от основната си идея. 

"И престанете да ми размахвате като червен парцал пред бик, че съм избран с гласовете на ГЕРБ. Да, ама не само с тях", не остана длъжен на все по-ескалиращото опозиционно недоволство в залата кметът.     

Над 30 предложения за прехвърляне на средства от едни пера в други бяха направени през продължилата повече от три часа напрегната дискусия. "Колеги, защо не отстоявахте идеите си в комисиите вместо тук да си опъваме нервите?", попита Георги Колев преди за започне безкрайното гласуване. Почти след всяко натискане по лаптопите, следваше оспорване. По някое време съветниците дори преминаха към изпитаната стара система - вдигане на ръка. 

Към края на започналата точно в 9,00 часа сесия почти всички бяха разконцентрирани. Мнозина бяха наставали и развъртаха приказки под носа на поредния изказващ се от трибуната. Други "препускаха" из интернет пространството. Някои попреглеждаха вече остарели сутрешни вестници. Имаше и такива, при които умората беше избила направо в сън.

"Никакво уважение. Това е подигравка. Фарс. Напускаме. Да си бяха сложили в бюджета точки, точки... И да се съберат после ВМРО и БСП да си го харчат", скочи Дани Каназирева, като се видя как върви гласуването, и поведе всички общински съветници и районни кметове от ГЕРБ. Последваха ги тримата от "Атака". 

Изведнъж се оказа, че бюджетът от 227 милиона лева вече е приет на първо четене.

"Второто четене - пак в четвъртък. Защо напуснаха ГЕРБ ли? Те си знаят, имат право да постъпят както преценят", сложи точката председателят Илко Илиев.

Михаил Казанджиев продължаваше да недоумява защо не му позволиха да се изкаже. "След Павлина Кацарова, и Иван Петков настоя да ми дадат думата. Никой ли не го чу? Или към "Южен" наистина има отношение?" - попита той нашия репортер, но отговор нямаше как да получи.


Още по темата: общо новини по темата: 38
16.11.2010 »
05.10.2010 »
13.05.2010 »
16.03.2010 »
14.03.2010 »
10.03.2010 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Узурпаторите на името на славното, истинското ВМРО (по-точно ВМОРО) - на бунището на историята!
0
 
 
За зала "Дунав" това са много пари! Интересно, реконструкция и модернизация ли ще има там? С други думи, пълен простор на творчество за районните кметове как да се сдобият с пари за своите планове на районите! Кризата винаги е била сериозен стимул да измислят нещо! Иначе с пари хич нямаше да му мислят.
0
 
 
Някой знае ли какво ще се прави със зала "Дунав" в Северен, за която са отделелин милион и четвърт? Залата е малка, едноетажна и наистина ми е интересно какво толкова ще се прави там?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: