Преобразуването на "Св. Мина" в ковид болница вече е факт

Автор: Диана Бикова
Коментари (11)
22:57 / 11.11.2020
5486
Преобразуването на МБАЛ "Св. Мина" в ковид болница вече е в ход, след като заповедта на РЗИ за това е факт, съобщи за Plovdiv24.bg директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов.

Въпреки че е в болнични след усложненията от прекарания от него коронавирус, по обяд днес д-р Калинов е обсъдил с управителите на общинските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" възможностите да отговорят максимално на решенията на Областния кризисен щаб и изискванията на РЗИ.

"За да не влизаме в нарушение на стандартите, решихме да се назначи обща експертна комисия, в която има инфекционист, епидемиолог и анестезиолог-реаниматор, която ще докладва на управителите за възможността за разкриване на болнични легла" - обясни д-р Калинов.

Огледът трябва да се извърши в спешен порядък. Утре най-късно до обяд докладът трябва да е готов и да се предаде за обсъждане от медицинските съвети на двете здравни заведения. След това протоколът ще се представи и в дирекция "Здравеопазване", РЗИ и Областния кризисен щаб. 

Още вчера в "Св. Мина" спешно са закупени допълнителни болнични легла. Всички отделения, с изключение на кардиологично и хирургично, се местят в АГ-клиниката на ул. "Весела". Оставането на двете отделения е с оглед на факт, че е възможно пациент с ковид да се нуждае от намеса на такъв специалист.

В бившата Първа градска трябва да се разкрият общо 90 болнични легла. Всяко от тях трябва да бъде обслужвано от лекар, медицинска сестра, клиничен лаборант, рентгенов лаборант и санитар. Съгласие да работят в ковид болницата до момента са дали 6 лекари и 12 сестри. Д-р Калинов очаква увеличаване броя на доброволците, всеки от които ще подпише трудов договор със "Св. Мина".

В МБАЛ "Св. Пантелеймон" трябва да се разкрият 60 легла за болни от коронавирус. "Наредил съм чрез упълномощения представител на дирекция "Здравеопазване" до 24 часа да бъдат предприети действия за разкриване на максимален брой легла, като се спазват стриктно сключените договори с НЗОК" - обясни д-р Калинов. 

Преобразуването на дейността на "Св. Мина" трябва юридически да бъде издържано, за да се гласува от Общинския съвет, който е принципал на двете лечебни заведения. Шефът на общинското здравеопазване призна, че болниците се нуждаят от дооборудване.

Виж коментарите (11)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).