Премиерът направи днес първа копка на новата когенерация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:05 / 13.09.2010
2171
В изпълнение на своите ангажименти за модернизация на производствените мощности на топлофикационното дружество в Пловдив, "ЕВН България Топлофикация" ЕАД стартира строежа на нова централа за когенерационно производство на електро- и топлоенергия.

Символичното начало на проекта беше дадено днес, когато на тържествена церемония на площадката на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД (ТЕЦ Север) в град Пловдив, министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов, министър-председателят на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, д-р Буркхард Хофер генерален директор на EVN AG и г-н Йорг Золфелнер регионален мениджър на EVN Bulgaria направиха символична първа копка.

Сред официалните гости на церемонията присъстваха Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев, Областният управител на Пловдив Иван Тотев, кметът на град Пловдив Славчо Атанасов, посланикът на Федерална Република Австрия Герхард Райвегер и др.

Проектът, по технология на Сименс, е на стойност 100 млн. лева и ще бъде най-модерното когенерационно съоръжение на Балканите през следващите години с електрическа мощност 49,9 MW и топлинна мощност 54 MW.

Специалисти на дружеството работят по проекта от юни 2008 г. Той беше представен пред обществеността през март 2010 г., а въвеждането в експлоатация на завършената когенерация е предвидено да стане до края на 2011 г.

Чрез тази инвестиция, във време на икономическа и финансова криза, "ЕВН България Топлофикация" ЕАД допринася съществено за подобряване на икономическата инфраструктура в България и ще превърне Пловдив в център на модерното енергопроизводство.

Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При традиционните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна топлина от парата. За разлика от тях технологията "когенерация" използва тази "отпадна" топлина и произвежда едновременно топлоенергия и електричество в комбиниран процес с по-висока ефективност.

Комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия е с доказани качества и в комбинация със съвременните най-добри налични техники, представлява най-ефективният и щадящ природата метод.

Екологичността на новата енергийна централа е потвърдена и от положителната оценка, която проекта получи за въздействие върху околната среда.

Новата централа на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще осигури следните предимства за своите над 35 000 клиента в Пловдив и Асеновград:

По-висока сигурност на топлоснабдяване, гарантирана от най-добрите налични технологии от ново поколение;

20% по-висока ефективност спрямо съществуващата сега ТЕЦ, която е построена преди 30 години и част от мощностите й са вече извън експлоатация;

Три пъти по-голямо производство на електрическа енергия в сравнение със сегашното;

Възможност за предлагане на по-стабилни цени на топлинната енергия на основание рентабилното и ефективно производство на електро- и топлинна енергия;

Когенерация Пловдив ще използва за гориво природен газ, който ще бъде изгарян в газова турбина с висок коефициент на полезно действие;

Намаляване на вредните емисии, отделяни във въздуха, което прави Пловдив по-чисто място за живеене. Емисиите на NO (азотен оксид), сравнени с тези на съществуващата ТЕЦ са само една шеста;

Екологично енергопроизводство, което не вреди на здравето на хората и околната среда;

Откриване на нови работни места по време на строежа;

Създаване на работа за местния бизнес.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Изборният ден в Пловдив завърши без сериозни инциденти
Тестваха с дрегер членовете на изборна секция в Пловдив заради си...
Пловдивчанин: Този е професионалист
Едва 20 % от гласоподавателите в Пловдив отидоха до урните към 16...
Изборният ден в Пловдив протича спокойно и без напрежение
Домашно куче умря в страшни мъки, след като яде салам с отрова на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).