Преизбраха Виктор Бойчев за директор на Кукления театър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:51 / 10.11.2015
1247
Виктор Бойчев спечели конкурса за директор на Държавен куклен театър Пловдив. Той е назначен със заповед на министъра на културата да оглави културния институт с нов мандат до есента на 2018 г.

Програмата, с която новият-стар директор затвърди позицията си, е базирана на действителното състояние на театъра и плануваното му развитие. Бойчев залага 9 нови заглавия в репертоара на Кукления театър през следващите два творчески сезона с премиери на всеки два месеца.

Акцент в творческата концепция на Виктор Бойчев, който има мениджърски опит в Пловдив вече 18 г., е създаването на копродукции - международни, национални и местни. Негова е идеята за съвместен проект на трите държавни културни института - Драматичен театър - Пловдив, Пловдивска опера и Държавен куклен театър Пловдив. 

Стремежът към европейско сътрудничество и създаване на връзки и контакти няма да бъде за сметка на загубата на нишката на собствения културен облик, чрез който ясно и ярко сме разпознавани. Ще бъдем актуални и нови, атрактивни и ярки - със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали и древните основи на Европа.

Държавен куклен театър Пловдив поддържа високо художествено и професионално ниво на спектаклите, които представя на публиката. Цел на Бойчев е да не се загуби положителната енергия, натрупана в годините, на една от най-добрите и утвърдени куклени трупи в страната. 

Трупа, която извоюва и затвърди своето място и преследва неуморно най-неуловимото - духа на взаимното свързване в разделеното ни ежедневие, борбата за още и още и още по-добри спектакли, роли, режисьори, турнета, театрални предизвикателства, които да радват и провокират публиката.

Екипът влиза в новия мандатен период с една голяма болка и в същото време надежда. Към основната сграда, която е на 112 г. и е една от най-старите в страната, има прилежащата по-малка постройка, бивша камерна зала, която от години не се експлоатира. 

Идеята е това пространство да се обедини със сутеренната част на голямата сграда и да се създаде съвременен открит "Детски атракционен център". Направени са предпроектни проучвания и се подготвя цялостно проектиране с необходимите процедури за включване в европейски програми.

От есента на 2015 г. Виктор Бойчев е избран и за председател на АКТ-УНИМА Българския към Международния Съюз на Куклените Дейци - неправителствена организация, обединяваща хора от цял свят, които допринасят за развитието на кукленото изкуство, с цел да използват това изкуство в името на общочовешки ценности, като мир и взаимното разбирателство между хората, независимо от раса, политически, религиозни и културни различия в съответствие със зачитането на основните човешки права, посочени във Всеобщата декларация за човешките права на Организацията на Обединените Нации на 10 декември 1948 г. 

България е сред страните - учредителки на УНИМА, и взема участие в работата на Първия конгрес в Прага през 1929 г. в лицето на Елисавета Консулова-Вазова. 

Идеите и ценностите на УНИМА са живи и днес в българското куклено изкуство и се надяваме да ги предадем успешно и на следващите поколения, казва Виктор Бойчев.

Той се занимава и с друга обществена дейност като член на Националния съвет на БАРОК - Българска асоциация на работодателите от областта на културата.

"Карлсон под тепетата" не слиза от сцената и като актьор - може да бъде гледан и в спектаклите "Хамлет" и "Великденско вино", а в чекмеджето си държи още две пиеси, готови да се превърнат в театър.

Интересуват ме човешките съдби, обичам да търся човечността във всичките и проявления, дори когато на пръв поглед всичко е ясно, се оказва, че човекът е бездна и носи в себе си и ада и рая... Преодоляването на егото, и много други човешки прояви свързани пряко и непряко с духа - духа, който трябва да лекуваме днес.


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).