Представители на най-големия китайски инвеститор у нас на среща с областния

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:19 / 12.04.2016
4393
Областният управител Здравко Димитров се срещна с представители на най-големия китайски инвеститор у нас "Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България" ЕООД - управителя Ванг Фънг У и търговския представител Лиу Чунюнг.

На срещата присъстваха и Ирина Белева - генерален консул в Шанхай в периода 2011-2015 г. и Кръстьо Белев, представител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин.

Срещата беше във връзка с подготовката за предстоящото посещение на делегация начело с председателя на постоянния комитет на народния конгрес на Тиендзин Сяо Хуайюен в Пловдив.

Делегацията ще включва и зам.-изпълнителния директор на отдела за външнотърговски връзки на града, преподаватели от Аграрния университет в Тиендзин и бизнесмени.

"Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България" ЕООД е дъщерно дружество на китайската държавна компания "Тиендзин Стейт Фармс Агробизнес Груп Ко." и е най-големият китайски инвеститор в област Пловдив. 

Компанията обработва над 90 000 декара земеделска земя и изнася царевица и вино за Китай. Размерът на инвестициите им в България към момента надхвърля 84 млн. лв.

Тиендзин, който наброява 11 млн. жители, е един от четирите града в Китай, които притежават статут на области и са на директно централно подчинение.

Председателят на парламента на Тиендзин желае да възобнови традиционно добрите връзки между двете области. Побратимяването на област Пловдив и муниципалитет Тиендзин е първото по рода си в България и датира още от 23.09.1990 г.

Целта на посещението на китайската делегация ще бъде на място да се запознаят с възможностите за инвестиции в различни сектори в България. Китайски инвеститори имат намерение да създадат в област Пловдив агропромишлен парк с предприятия за съхраняване и преработка на селскостопанска продукция, производство на фуражи и селскостопанска техника.

Съвсем скоро е бил подписан и меморандум за сътрудничество между Аграрен университет - Пловдив и факултета по земеделие и биология на университета Дзяотонг в Шанхай.

Китайските инвеститори изразиха и подчертан интерес към обявената концесия на летище "Пловдив".

На срещата беше обсъден и икономическият план "Един пояс, един път", лансиран от китайския президент Си Дзинпин. Плана има за цел да подобри търговските връзки с на Китай с Европа.

Областният управител представи предимствата за инвестиции в града на тепетата и изтъкна, че област Пловдив e индустриалната столица на България, привлякла най-много европейски инвестиции и успешно може да стане врата за китайските стоки към Европа. 

"Всички вярваме в успешното развитие на проекта "Нов път на коприната" и се надяваме "пътят" да стигне и до пловдивското летище", заяви Здравко Димитров.

Ванг Фънг У изтъкна, че предстоящото посещение на китайската делегация, което ще се състои от 4 до 7 юни, ще открие нови възможности за град Пловдив за развитието на търговията, икономиката и културния обмен с Китай.

В тази връзка той изрази увереност, че областният управител ще съдейства за подновяване и продължаване на партньорството между провинция Тиендзин и област Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).