Представиха проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив

Автор: Силвия Станева
Коментари (1)
19:05 / 21.02.2023
18752
Днес в 18.00 часа в Голяма конферентна зала в ДК "Борис Христов“ на ул. "Гладстон“ 15, публично беше представен работният проект за "Античен форум на Филипопол - изток и юг - Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация, предаде репортер на Plovdiv24.bg.                  

На публичното представяне участваха проектантите: Инж. Петър Рафаилов, Арх. Венета Петкова, Арх. Койчо Пенчев, Арх. Иван Стоянов, Инж. Данаил Цолов, Л.арх. Ивайло Мизов, Инж. Венцислав Стоянов, Рест. Аглика Икономова и археолозите: Светла Петрова, Доц. Д-р Иво Топалилов, Д-р Елена Кесякова. Участие взеха още Пламен Панов – заместник-кмет "Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив и кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Основната цел на проекта е създаване на археологически обект, като част от цялостния Форум на Филипопол в концепцията на изградените “Форум запад" и “Форум север", и е естествено продължение на парковата среда на Градската градина на Пловдив, чрез максимално запазване и използване на всички оригинални архитектурни елементи и детайли. Представяне на Форума като място за отдих и почивка на туристите и жителите на града, а вечерно време да бъде основна атракция на площад "Централен“, особено в горещите летни дни. Създаване на градски център, включващ функционално, културно и естетично допълване на съвременните потребности за жизнен стандарт. Отваряне на комплекса към площадното пространство чрез изграждане на театрална стълба, като естествено продължение на ходовите линия. Осигурен е удобен достъп от основните комуникационни артерии на града. Включени са допълнителни рампи за осигуряване на достъпна среда. Създадени са пешеходни алеи, удобни за всякакъв вид посетители. Преминаването през комплекса ще провокира вниманието към културна, зелена или само почивка в зоните му за достъп и развлечения.

Водещ принцип е хармонична и спокойна среда с пресъздаден усет на монументалността на римските градове и акцент към многопластовото строително житие на град Пловдив.

Избраните настилки на подовите нива са хармонизиращи на оригинала. Тротоарите и Амбулациото са били покрити с мрамор и затова предлагаме използването на пресован бял чакъл. Подовете на магазините са били покрити със тухли и на тяхно място слагаме счукана тухла, малък размер, но със същият цвят. Околните на Форума складове от изток и Инсула от юг се постилат със зелени тревни чимове, за да подчертаят значимостта на централното пространство в римският град и същевременно да направят преход към парковата среда.

Проектът предвижда: Консервация, Анастилоза с реставрация, експониране, социализация и информационно обслужване с добавена реалност на античния обект Форум на Филипопол Изток -Юг.

Експониране на графиката на археологическата композиция в максимална степен на автентичност и четливост на строителните периоди, с акцент на туфовия период. Основни елементи са Източни пропилеи, Южни пропилеи, Югоизточен стилобат и Южна инсула. Най-силно изявена е графичността на магазинната структура, рамкирана в двата края с пропилеи.

Допълваща атракция към проекта ще е изоставената сграда на централната поща, която към момента не се вписва в цялостния облик на площад "Ценрален“. Спазвайки принципа да превърнем дефекта в ефект, ние предлагаме използването на южната  и източната фасада като екран за прожекция на 3D maping и разказване на историята на града, чрез мултимедиини прожекции в прохладните вечерни часове. Мапинга ще представя филм с 3D възстановки на Филипопол в различните му периоди на развитие.

Всички подробности по осъществяването на уникалния за Пловдив проект може да видите в нашето видео.


Виж коментарите (1)

Още по темата (46):
12.03.2024 Tри концепции, които са от изключително значение за Пловдив
23.02.2023 Вижте проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив в целия му
блясък
21.02.2023 Представят важен за Пловдив проект
20.02.2023 Представят проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив
27.12.2022 Пламен Панов: Историята на Пловдив трябва да бъде подчертавана и
експонирана
06.12.2022 Дългоочакваната добра новина за Пловдив е факт!
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).