Предложиха Альоша да бъде преместен в специален парк за комунистически артефакти

Автор: Гено Петров
Коментари (113)
12:41 / 01.03.2023
10486
Политологът Огнян Минчев предложи всички комунистически паметници в България, включително и Альоша в Пловдив, да бъдат преместени в специален мемориален парк за подобни артефакти. Той предлага мястото за подобно инициатива да е в покрайнините на София. Ето целия му текст, публикуван в страницата му във фейсбук:

Едно от първите решения, които следващото НС би следвало да приеме е определянето на достатъчно голямо парково пространство - може би в покрайнините на София - където да бъдат пренесени всички паметници от комунистическата епоха, все още доминиращи общественото пространство - от типа на МОЧА и Альоша.

Физическото премахване на тези паметници е възможно, но то ще породи още по-силен обществен конфликт от тези, които вече се разразиха в политическата криза от последните три години. От друга страна обществената памет би спечелила от съхраняването на тези монументи, които просто не могат да останат по местата си - в централните пространства на българските градове.

Нека в този парк от артефакти на комунистическата епоха водят ученици на уроци по история. Нека тези, които желаят да ги почитат да ходят там и да организират своите церемонии.

Не можем да разчитаме на споразумяване с тези обществени кръгове, които все още се покланят на капищата на червената диктатура и на нейния носител - Съветския съюз.

Затова решението трябва да се вземе с оперативно мнозинство и да се приведе в изпълнение. Езическите тотеми на един безчовечен режим не могат да доминират общественото пространство на една свободна страна. По този въпрос компромиси повече не могат - и не бива да се правят.

Plovdiv24.bg припомня, че първото и най-важно нещо, което следва да се има предвид, е, че демонтирането, частичното или пълното преместване на Альоша е под охраната на държавата и е регламентирано с международния договор между България и Руската федерация за приятелски отношения и сътрудничество, подписан на 04.08.1992 г. от президентите Жельо Желев и Борис Елцин. С чл. 14 от този договор България и Русия поемат изричния ангажимент взаимно да опазваме паметниците си - и исторически, и паметници на култура, с които се представяме в съответните държави.

При предишни обсъждания и инициативи за премахване на паметника, водещи специалисти и някои от участвалите в неговото изграждане, изразяват категорично мнение, че премахването на паметника Альоша е възможно само чрез взривяване, което би нанесло непоправими щети на природната забележителност Хълм на освободителите/ Бунарджика и на намиращите се в неговото подножие, жилищни квартали.

Хубав или лош, за съжаление или не - "Альоша“, отдавна се е превърнал в едно от знаковите за Пловдив места.

Виж коментарите (113)

Още по темата (115):
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
23.02.2024 Недоволни пловдивчани се събират пред Альоша днес
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).