Предложение за Альоша в Пловдив: На мястото на съветския войник - да се постави паметник на Маламир

Автор: Гено Петров
Коментари (117)
09:40 / 28.08.2023
90579
На мястото на статуята на съветския (руски) окупаторски войник "Альоша" в Пловдив - да поставим внушителен и голям паметник на кон на българския владетел Маламир, който пръв присъедини град Пловдив към България. Ние сме народ с богата и дълга история, но без историческа памет. Затова търпим статуята на чужд войник над главите ни в Пловдив и 95% от нас не знаят кой е българския владетел Маламир. Много от българите, включително и аз, не знаем и историята на собствения си род, камо ли историята на целия ни народ. Въпреки това, Альошката трябва да бъде премахнат, защото тук е България, а той е съветски/руски войник!

Такова предложение отправи в социалните мрежи Виктор Стоянов, който е председател на Фондация "Македония.

Маламир е третият и най-малък син на Омуртаг и внук на Крум. Заема престола след преждевременната смърт на по-големия му брат Звиница и лишаването от престола на най-големия му брат Енравота (или Воин) поради проявени симпатии към християнството. Маламир е част от Крумовата династия.

Този наш владетел следва политическата традиция на своя велик баща – а именно укрепване на вътрешния ред в държавата, продължаване на строителството, придържането към мирни отношения със съседите и запазване и разширяване на териториите на голямата тогава българска държава. Тъй като е още малолетен, важна роля при управлението на Маламир играе старият и авторитетен кавхан Исбул и неговите първи помощници ичиргу боилът и кана боилът коловър. Ролята на Исбул като водеща военна  и политическа фигура и реален управник на България по онова време на управлението на  Маламир и началото на царуването на хан Пресиян е значителна. Фактически българската политика е направлявана от кавхан Исбул.

Българите продължават да спазват договора с Византия за 30-годишен мир, подписан през 815 г., но един надпис съобщава, че византийците нарушават договора, като император Теофан (829-842) предприема поход срещу България и опустошава пограничните области. Българите не остават безразлични и голяма войска под командата на кавхан Исбул нахлува във византийска територия и стига до околностите на Одрин.

След това се насочва към Пловдив (б.р. - тогава Филипопол). Хан Маламир и кавхан Исбул преговарят с жителите му. "Филипополяните" отварят вратите и българските войски влизат победоносно в града. Оттогава (836) Пловдив трайно се включва в пределите на България. Предполага се, че тогава е присъединена и част от Родопите.

Виж коментарите (117)

Още по темата (116):
08.05.2024 Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
Още новини от Новини от Пловдив:
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив
Монтират огромни тръби по бул. "Александър Стамболийски"
Община Пловдив най-после информира откъде ще минават 4 автобусни ...
Довършването на последните 150 метра от "Брезовско шосе" се отлаг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).