Правят спирка на градския транспорт в пробива под Централна гара

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
13:51 / 02.07.2013
10775
"Успяхме да заложим спирка на градския транспорт в подлеза по проекта за пробива под Централна гара, именно за да може да бъде постигната интермодалност между автобусния транспорт и жп гарата", заяви кметът Иван Тотев минути след срещата си с министъра на транспорта Данаил Папазов.

"За мен беше голяма чест още в първите седмици на мандата министърът на транспорта, изпълнителният директор на НКЖИ и голяма част експерти от екипа на Папазов да дойдат на среща в Община Пловдив", каза още градоначалникът.

Той напомни, че в Пловдив ще бъдат реализирани едни от големите проекти на министерството на транспорта за предстоящия програмен период 2014-2020 г., часто от които е именно изграждането на жп-прелеза Пловдив-Свиленград.

Припомняме, че според проекта за пробива под гарата, до 2020 г. Бетонният мост трябва да бъде съборен. Премахването на съоръжението се налага, тъй като с височина от 6 метра не отговаря на новите стандарти за преминаване на влаковете, разясни преди време специално са сайта зам.-кметът Димитър Кацарски. Той обаче уточни, че това ще стане след изграждането на транспортния възел под Централна гара.

Освен това се предвижда и изграждането на развръзки на надлез "Родопи", които ще допринесат още повече за отпушването на трафика в тази част на града.

Районът около Централна гара е една от трите градски зони, определени от консорциум "Пловдив 2020", работещ по проекта за Интегрирания план за развитие на града. Експертите предвиждат изграждане на комуникационно-транспортен пробив, свърващ "Васил Априлов" и "Македония", минаващ под жп гарата, както и изграждането на подземни публични пространства. В проекта се включва реконструкция, рехабилитация, градско обзавеждане и изграждане на туристически информационен приемен център "Предгаров площад" с благоустрояване на озеленени площи от бул."Христо Ботев".

Разработката включва и изграждането на "Южна тангента" от бул. "Коматевско шосе" до надлез "Родопи", и развръзки с бул. "Македония" на подземното ниво на преминаване под жп гарата, както и второстепенни транспортни връзки към улиците "Петър Динеков", "Кукуш", "Бачо Киро" и "Одрин". 


Виж коментарите (16)

Още по темата (69):
28.11.2023 Пловдив много скоро ще има държавна автогара
12.07.2022 Държавата откупи Централна гара в Пловдив срещу 10 731 140 лева 
12.07.2022 Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив заради пробива!
04.06.2022 Официално: Прекратяват концесията на Централна гара
26.05.2022 Ексклузивно: Развалят концесията на Централна гара Пловдив
07.07.2021 Глобиха концесионера на Централна гара в Пловдив, той ще съди държавата
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).