Правят изкопите на пробива под централна жп гара в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:47 / 28.02.2024
5991
Работата по пробива под централната жп гара в Пловдив продължава с пълна сила, показват кадрите от дрон на Plovdiv24.bg.

Строителните дейности са концентрирани в северната част на обекта. Всъщност точно там - на бул. "Васил Априлов", където ще бъде подходът към автомобилния подлез, предстои най-тежката част от проекта. Районът е наситен със знайни и незнайни комуникации и именно тези, които не са отразени в кадастъра, създават главоболия на строителите. В зоната трябва да се направят и много байпаси за свързване с централния колектор за обратни води на бул. "Христо Ботев". 

Заради съпътстващата инфраструктура от север съоръжението е сложно в пътно и комуникационно отношение. Изграждат се секантни пилони, тъй като допълнителните геоложки проучвания са показали, че подземните пластове представляват силно оводнени пясъци, посочи проектантът на пробива под централна жп гара в Пловдив инж. Маньо Манев.

След изграждането на секантните пилоти конструкцията ще се бетонира. Едновременно с това ще се правят и локалните платна от двете страни на "Васил Априлов" за връзка с възстановеното кръгово кръстовище при бул. "Христо Ботев".

От юг, в посока към бул. "Македония", строителите вече правят изкопите на пробива. Готови са трети и четвърти блок, и остава да се направят първи, втори и шести блок от конструкцията. После основният корпус ще се бетонира и след това ще бъдат възстановени пътните и железопътните настилки.

Шести блок всъщност е участъкът от първи до четвърти жп коловоз. Железният път ще бъде направен до няколко месеца, но пълното използване ще е възможно след завършването на Бетонния мост, каза ръководителят на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив инж. Иван Бакалски.

Самият тунел под гарата е с дължина 550 метра, с рампи от двете страни по 110 метра. Под земята ще има две спирки на автобусния транспорт. Съоръжението ще има интермодален характер и гражданите ще могат да използват вътрешно градския транспорт, жп гарата и близките автогарите. Както вече съобщихме, областният управител Илия Зюмбилев работи активно за реализиране на идеята за държавна автогара непосредствено до централна жп гара на мястото на бившата транспортна болница.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Двама млади загинаха след тежко ПТП в Пловдив, други двама берат ...
Временна организация на движението по пловдивски булевард от днес...
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).