Правителството моли пловдивчани за помощ - да приемат 100 хиляди тона софийски боклук

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:14 / 03.09.2009
5554
"Молим пловдивчани да проявят държавническо мислене - като кмета и областния управител, и да се съгласят да приемат на сметището в Цалапица още 100 хиляди тона софийски отпадъци", обърна се към присъстващите заместник-министърът по околната среда Евдокия Манева на състоялото се днес обществено обсъждане отново актуалната темата за столичния боклук, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Мотивите за искане тя подреди аргументирано: от 9-те наказателни процедури срещу България от страна на Европейския съюз, най-напредналата е свъраната с отпадъците на София; през септември предстои завеждането на дело в Европейския съд срещу държавата, ако не бъдат дадени ясни гаранции съпътствани с точни графици за мерките на правителството; ако бъдем осъдени, ще трябва да се плаща всекидневно определен процент от брутния вътрешен продукт, което според изчисления е между 30 и 50 хиляди евро. "Това ще са парите на всички българи, защото проблемът на София е проблем на държавата, още повече, че парите, с които е изградено сметището, са също държавни, т.е. взети от всички българи", обясни Манева.

За сметка на това, тя потвърди поетите от правителството ангажименти за близо около 30 милиона лева, които общината ще получи. Още до края на септември ще бъде приведен първия транш в размер на 800 хиляди лева от общо 4-те милиона и 300 хиляди за почистването на коритото на Марица. В началото на следващата година по разработени графици ще бъдат отпускани и средствата за изграждането на пътния възел "Модър-Царевец", свързващ районите "Южен" и "Западен". Стига общината да има проект за рекултивиране на депото в Цалапица, той ще бъде своевременно финансиран с колкото е необходимо - 10 милиона, а ако е нужно и повече.

"Има такъв проект, негов консултант е дори новият министър на екологията Нона Караджова", уточни кметът Славчо Атанасов.

На многото въпроси от граждани Манева отговори точно, ясно и честно - каквото може, може, безпочвени обещания тя не даде. Каскада Въча в момента не може да се реализира, защото държавата е опоскана до шушка и за необходимите за нея 300 милиона лева ще трябва да се чака възстановяването на икономическата стабилност.

"Ще организираме подписка срещу приемането на нови софийски боклуци. При разлагането на отпадъците те стават лесно запалими и е възможно да се стигне до инциденти и замърсяване на околната среда", заплаши лидерът на партия "Зелените" Васил Къдринов.

"Такава вероятност е почти нищожна. Ако се случи, има хора и техника, които да се справят с проблема. А и запалванията се дължат преди всичко на неспазване на технологията за депониране. Трябва да се засили контролът", отговори Манева.

Сред многото присъстващи солидно бяха представени и общинските съветници, които ще трябва да вземат своето решение на първата си есенна сесия на 17 септември. Според уверенията на кмета, то вече е подготвено и до ден-два ще бъде внесено в комисиите. Приемането на софийските отпадъци ще започне веднага след подписването на договорите между общините Пловдив и София, и Атанасов обеща, че това ще се случи възможно най-скоро.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (1)

Още по темата (152):
28.11.2013 Остри дебати на днешната сесия на ОбС Пловдив
30.11.2012 Бойко: Благодарим на Пловдив, че помогна на София, когато Станишев правеше умишлени проблеми!
28.11.2012 Пловдив получи последните 8.4 млн. лв. от приемането на софийския
боклук
28.11.2012 Днес получаваме последните милиони от софийския боклук
26.11.2012 В сряда получаваме последните 8.4 млн.лв. от софийския боклук
13.11.2012 Пловдив получава и последните 11 милиона лева за софийския боклук!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин за автобус на градския транспорт: Имах чувството че ...
Възрастна жена просълзи пловдивчани
Развръзка с пазара в пловдивския квартал "Столипиново"
Важно за пътуващите с влак от и за Пловдив
Безплатни изследвания днес в Пловдив
Препродажбата на билети продължава


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).