Посрещаме мощите на великомъченик Мина от Света Гора на 16 юли

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:42 / 14.07.2014
1545
На 16 юли - в навечерието на празника на митрополитския храм "Света Марина", по молба на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, ще бъдат донесени светите мощи на великомъченик Мина от Света Гора-Атон. 

Светинята ще бъде посрещната на 16 юли в 18.30 ч. в катедралния храм "Света Богородица", откъдето ще тръгне литийното шествие до митрополитския храм "Света Марина", където ще бъде поставена за поклонение на вярващия народ. От 19 ч. ще започне и празничната архиерейска вечерня.

На следващия ден - 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Сливенския митрополит Йоаникий, митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ , епископи и свещеници.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след дълги мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимилиан.

Каквото ние, грешните, не можем да измолим от Господа, това го могат светиите, начело с Богородица. Разбира се, всеки светец може да измоли от Бога всичко, което просим от него, стига това да е полезно за спасението ни. 

Но Бог не е Бог на безредие и всичко в Църквата трябва да става с приличие и ред, включително и при молитвата, която е голямо духовно изкуство. Светиите, по дадената им благодат, имат различни дарби и всекиму от тях се дава Духа за обща полза- на едни - слово на мъдрост, на други - слово на знание, на трети - дарби на лекуване, чудодействия, пророчества ..../1Кор. 12:7-10/

Свети великомъченик Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра. Той особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато нещо или сме загубили нещо, при опасност от насилие над жени и девойки и др.

Светите мощи ще бъдат поставени в центъра на храма на 16 юли. След празничното богослужение всички желаещи ще имат възможност да се поклонят на светинята и да получат осветен памук от светите мощи за благословение. Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи за поклонение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръгла маса за домашното насилие в Пловдив
Обучение за бърза реакция и евакуация при бедствени ситуации се п...
Теодор Христов, БСП: На пациентите не бива да се гледа като на хо...
Изряден шофьор опита да подкупи полицаи на оживен булевард в Плов...
Пловдивчанин: Надявам се с това предложение поне да имаме някакъв...
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).