Пореден скандал около държавния терен в "Южен"

Автор: Георги Василев
Коментари (14)
15:13 / 28.11.2020
11891
Пореден скандал се развихря около държавния терен, който се намира близо до кръстовището на улица "Братя Бъкстон“ и булевард "Никола Вапцаров“ в пловдивския район "Южен“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни или общински институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено. След анализ и доклад на назначената от областния управител Дани Каназирева специална комисия стана ясно, че най-разумно е на мястото да бъде изградена детска ясла.

"В момента не могат да се отделят средства за строителство, затова ще учредим право на строеж като вместо цена получим площ минимум 1200 кв. м. за  детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство", обясни Каназирева и допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции "Социално подпомагане", които в момента плащат наем в размер на 6 хиляди месечно.

Това, което Каназирева пропусна да отбележи, е, че въпросното физическо или юридическо лице, което получи право на строеж, ще може да построи и жилищна сграда в имота и то с не малка площ.

Информацията идва от сайта на Областна управа, където е качена заповед за организиране на търг с тайно наддаване за учредяване на ограничено вещно право: възмездно и безсрочно право на строеж върху въпросния терен. Според документа, височината на сградата трябва да бъде до 15 метра, застрояването - до 60% , Кинт до 3.0, а озеленяването до 30%. Трябва да има и 100% паркиране.

Държавата ще стане собственик на детската ясла, която трябва да бъде с минимална разгънатата застроената площ от 1200 кв. м. Ще получи и още обекта за ведомствата, който е с РЗП от 400 кв. м., както и трети обект, чиято площ ще се изчисли по следната формула:

1600 * (предложена тръжна цена от участника – начална тръжна цена) / начална тръжна цена

- Началната тръжна цена е 2 504 547.54 лева

Максималната разгънатата застроената площ на урегулирания поземлен имот обаче е 9699 квадратни метра.

Според заповедта, физическото или юридическото лице, което спечели търга, ще има възможност да построи жилищна сграда, с максимална РЗП от 9699 кв. м. минус квадратурата на споменатите обекти, които ще бъдат предоставени на дъжавата.

"Суперфициарът се задължава да проектира, да се снабди със строителни книжа и да построи със собствени средства, труд, материали и други съпътстващи строителството дейности, да въведе в експлоатация сградата и/или сградите, предвидени да се построят в имота и да предаде на държавата обектите, за които държавата си е запазила правото на строеж, описани по-горе“, пише в заповедта.

Въпросният търг ще се проведе на 29 декември – точно между Коледа и Нова година.

Виж коментарите (14)

Още по темата (257):
26.04.2024 Обновената ДГ "Десислава" бе открита с официална церемония
26.04.2024 Обновиха ДГ "Еделвайс" в Пловдив
21.04.2024 Читателка: Тази е една от най-добрите детски градини в Пловдив!
19.04.2024 Ето я най-новата детска ясла с млечна кухня в Пловдив
05.04.2024 Родители са притеснени от случващото се в детска градина в Пловдив. Директорката: Всичко е наред
18.01.2024 Родители: Бутафорно откриха детска градина, която не работи!
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).