Показаха лицата на част от ОПГ, изнасяла военни продукти за спецчастите на руската армия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
14:54 / 11.10.2023
6071
Преди минути в Окръжен съд Пловдив доведоха петимата, обвинени за износ на стоки с двойна употреба, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това са Романос Ветридис, Евгении Олянов, Василий Олянов, Димитри Димитриу и Яни Йешили.

При специализирана операция под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и МВР, е разкрита и неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с износ на стоки с двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна.

Дейността на групата в България е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорски служби. На 09.10.2023 г. са извършени множество следствени действия на територията на няколко областни града в страната - претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, включително и пред съдия, и др.

На пет лица, всички граждани на чужди държави, са предявени обвинения за организиране и участие в престъпна група, създадена с користна цел, и за опит за износ на изделия и технологии с двойна употреба без разрешение и в нарушение на санкции (престъпления по чл. 321 от НК и по чл. 233, ал. 1, вр. чл. 18 от НК). Част от членовете на престъпната мрежа са установени на територията на летище София при опит да напуснат страната с цел да стигнат до Руската федерация.

Към настоящия момент е установено, че за осъществяване на дейността си един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба за около 4 000 000 лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Руската федерация.

По случая вчера бе даден съвместен брифинг на прокуратурата, ДАНС и МВР. В него участваха Мария Павлова, заместник-главен прокурор, Живко Коцев, главен секретар на МВР, Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност“, и Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив.

"Като страна член на Европейския съюз и на НАТО България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна“, посочи заместник главният прокурор Мария Павлова. Тя поздрави българските служби за сигурност, които изпълнявайки своите задължения по контрол на търговията със стоки с възможна двойна употреба са засекли извършването на нерегламентираната дейност.

"Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, подчерта Мария Павлова.

Главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че операцията е стартирала на аерогара София и че към момента са иззети множество веществени доказателства, относими към престъпната дейност. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева уточни, че разкритата група е действала от 2022 г. до настоящия момент.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни схемата, по която е извършвана престъпната дейност. "Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби и в изключително сложна и динамична международна обстановка. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България показват, че са надеждни партньори и може да се разчита на професионалната им дейност“, каза Тончев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)

Още по темата (6):
19.10.2023 Апелативният съд с тежко решение за обвинените за износ на военни продукти за спецчастите на руската армия
12.10.2023 Богданов: Уличената пловдивска фирма за търговия на стоки с двойна употреба към Русия е действала незаконно
11.10.2023 Пловдивският съд с най-тежка мярка за петимата, обвинени за търговия на стоки с двойна употреба от България към Русия
10.10.2023 Първи кадри от зрелищните арести в Пловдив и страната
10.10.2023 Извънредно: Разкритата в Пловдив ОПГ е изнасяла военни продукти за спецчастите на руската армия
10.10.2023 Арести в Пловдив заради нова организирана престъпна група
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиентка на такси: Предложих да звънна на полицията, след което м...
"Обезопасиха" счупена шахта в Пловдив с нещо по-опасно
Пловдив може да остане с един китайски ресторант по-малко
ПТП затапи Околовръстното на Пловдив
В Пловдив ГЕРБ-СДС откри кампанията си за изборите на 9 юни за ст...
Почина проф. Петър Луканов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).