Подписка срещу ограда в Дондуковата градина

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
10:35 / 30.06.2022
1831
Над 500 пловдивчани са се включили в гражданската подписка срещу изграждането на ограда около Дондуковата градина в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Призивът гласи:

"Ние, жителите на гр. Пловдив категорично се обявяваме срещу намерението на район "Централен" и Община Пловдив да оградят Дондуковата градина с каквато и да е ограда от  - бетон, ковано желязо, мрежа, пана и др. и да бъде ограничен достъпа до парка с врати, бариери и други съоръжения.

Считаме, че парковете са за всички и достъпът до тях трябва да е денонощен. Настояваме район "Централен" да оттегли предложението за изграждане на ограда около Дондуковата градина.

Да на реконструкцията и обновяването на парка. Не на оградата и ограничения достъп!", заявяват гражданите.

Припомняме, че за ремонт на първата градска градина в Пловдив се говори поне от десетилетие. Дондуковата градина е създадена след Освобождението през 1878 г. и благоустроена от Люсиен Шевалас през 80-те години на ХIX век. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е временно изпълняващият длъжността генерал-губернатор на Станстефанска България княз Александър Дондуков-Корсаков. Наричат я още "Княжеската" или "Градската" градина. Паркът е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града и е имала  представителни и обществени функции. От 1992 г. е паметник на парковото изкуство, а от 1993 г. е в режим на опазване на исторически зелени площи в район "Централен".  

Проектът за реконструкция на градската градина, одобрен от НИНКН, предвижда ремонт на алеите, изграждане на отводнителна и поливна системи, нови детски съоръжения, водно огледало с голям фонтан и цветарници на мястото на сегашните пресъхнали шадравани. В единия край ще бъде възстановена по архивни документи беседката, в която са отдъхвали Иван Вазов, Захари Стоянов, Христо Данов. 

Новото в проекта е издигането на ограда от ковано желязо с височина 1.70 метра, като целта е новата придобивка на града да се запази от вандали. Срещу заграждението обаче се обявяват гражданите, които са се подписали в петицията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (88):
25.04.2024 Георги Стаменов с подробности кога и как улица "Христо Г. Данов" става пешеходна
25.04.2024 Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна
зона
23.04.2024 Социалисти: Ако ул. "Христо Г. Данов" стане пешеходна, транспортният хаос в Пловдив ще се засили
20.04.2024 Още любопитни факти за Първата градска градина
20.04.2024 Иван Тотев: Реконструкцията на Градската градина надмина очакванията ми, страхотно е
20.04.2024 Промени в програмата на събитията в новооткритата Градска градина
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).