Пловдивският университет: Не ни замесвайте в скандала с ТУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:44 / 27.10.2009
4639
Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" няма нищо общо със скандала с изгубените протоколи и купуването на изпити в местния филиал на Технически университет - София. Позицията на академичното ръководство на второто по големина държавно висше училище у нас огласи пом.- ректорът н. с. Румен Киров. Искрено съм изненадан от изявлението на директора на политехническото висше училище доц. Костадин Илиев, че разкритията са част от наша „координирана кампания за ускоряване процедурата по закриване на филиала", каза Румен Киров.

Според него множеството несъответствия и нередности в ТУ - подмяната на оценки, системата от посредници при предаването на регламентирани рушвети, не могат да бъдат организирани от хора извън институцията Технически университет.

Нелепо е в публичното пространство да се прехвърля проблем от едно автономно висше училище върху друго, смята Киров. Той подчерта, че на 16 март тази година на събрание на Академичния съвет на Пловдивския университет е взето решено да се предложи на министъра на науката и образованието да обмисли обединяване на ПУ „Паисий Хилендарски" с филиала на ТУ-София. Целта е оптимизиране на университетската мрежа и повишаване ефективността на академичния мениджмънт на двете образователни структури.

Предложение до министъра беше еднократно, и оттогава не е имало никакви действия от наша страна за сливане или закриване на филиала на Техническия университет. Безпочвените обвинения, които се тиражират в публичното пространство са опит за отклоняване на общественото внимание от истинския проблем, смята пом.-ректорът.

ПУ „Паисий Хилендарски" не желае да воюва с нито едно висше училище на територията на Пловдив и страната, тъй като това противоречи на принципите на академизма и европейските практики за осигуряване на качество на висшето образование, подчертаха от там.


Виж коментарите (3)

Още по темата (6):
12.11.2009 И МОН започна проверки на Техническия, същността им засекретена
28.10.2009 Доц. Костадин Илиев: Новото ръководство на ТУ не прави злоупотреби, а ги разкрива
27.10.2009 Разследват преподавател от Техническия за вземане на подкупи
26.10.2009 Нападките срещу ТУ - от заинтересовани лица, опитващи се да го закрият
26.10.2009 Нови жалби на студенти подпомагат разследването на скандала в ТУ
25.10.2009 Прокуратурата проверява Технически университет – филиал Пловдив за административни злоупотреби
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).