Пловдивският хор "Детска китка" със златен медал от Световния хоров фестивал във Виена

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:35 / 03.08.2018
8988
Хор "Детска китка" при Общински детски комплекс – Пловдив спечели златен медал в конкурсната програма на 9-ия Световен хоров фестивал на мира в австрийската столица Виена. 42-те момичета от 31 пловдивски училища с диригент Яна Делирадева и пианист Николета Енева заслужиха първата награда в категория "Младежки хорове: 15-19 години" за изпълнението си на "Veni Domine" от Феликс Менделсон, "Sanctus § Benedictus" от Гералд Вирт, "Бучимиш" от Петър Льондев и “It Don’t Mean a Thing" от Дюк Елингтън.

Конкурсът се проведе в Мут (MuTh) – концертната зала на Хора на виенските момчета, а председател на международното жури беше проф. У Лингфен, основателка на катедрата по хорово дирижиране в Пекинската консерватория.

Във фестивала взеха участие общо 41 хора от Австрия, България, Германия, Израел, Канада, Китай, Полша, Тайван, Чехия и Япония. България беше представена и от хор "Ален мак" при читалище "Никола Вапцаров – 1866", Благоевград с диригент Йоланта Лазарова. В трите категории на конкурсната програма се състезаваха двайсет и един хора.

Наградите бяха обявени на последния от трите гала концерта в легендарната Златна зала на Виенското филхармонично дружество, в чийто финал 800 хористи изпълниха заедно произведения от Гералд Вирт, Монде Мдинги и анонимен композитор от ХV-XVI век.

Световният хоров фестивал на мира се организира в партньорство с австрийското правителство, Община Виена, Хора на виенските момчета, китайската продуцентска агенция "Masters Music International", ООН – Виена и с финансовата подкрепа на фондация "Готфрид фон Айнем". Артистичен директор на фестивала е Гералд Вирт, президент и артистичен директор на Хора на виенските момчета.

Освен в състезанието и гала концерта във Виенското филхармонично дружество хор "Детска китка" участва и в концерти в бароковата църква "Св. Петър", централата на ООН във Виена и Haus Augarten – дом за възрастни хора. Пътуването на хор "Детска китка" се осъществи с подкрепата на Община Пловдив по програма  "Мобилност“.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).