Пловдивският апелативен съд се произнесе за професорите от УХТ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:15 / 09.12.2019
4438
С решение от днес състав на Пловдивския апелативен съд измени присъдата, постановена от Окръжния съд, с която подсъдимите Николай Банков и Димитър Димитров бяха признати за виновни в извършване на престъпление по чл. 301 ал.2 НК, понеже на 11.05.2017 г. Банков като длъжностно лице и извършител, в съучастие с Димитров като помагач, е поискал 600 лева от двама студенти от Университета по хранителни технологии – Пловдив, за да наруши службата си, Банков ги е изпитал извън мястото на провеждане на изпита и им предоставил предварително изпитните задачи и техните решения, поставяйки им положителни оценки. Първоинстанционният съд им наложил условни наказания - на Банков две години, а на Димитров една година и шест месеца лишаване от свобода и глоби.

Апелативният съд прие, че в случая не е осъществено престъплението искане на подкуп по чл. 301 ал. 2 НК, понеже подсъдимият Банков, макар и хабилитиран преподавател в университета - професор, няма качеството на длъжностно лице.

Подсъдимите са осъществили престъпния състав по чл. 225б, ал.1 НК – недлъжностен подкуп, понеже Банков, подпомогнат от Димитров, е направил опит да получи имотна облага, която не му се следва, за извършена работа.

За това деяние законът предвижда наказание до две години лишаване от свобода и глоба от 100 лв. до 300 лв. Според Наказателния кодекс, когато престъплението е умишлено и за него се предвижда наказание до три години лишаване от свобода, деецът задължително се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 лв. до 5000 лв. по чл. 78а НК, ако не е осъждан.

Тъй като досега и двамата подсъдими са с чисто съдебно минало, съобразявайки се с изискванията на закона, съдът наложи на Банков глоба в максимален размер от 5 000 лв., а на Димитров глоба от 4 000 лв.

За да приемат, че подсъдимият Банков не е длъжностно лице, апелативните магистрати посочват в решението си, че според съдебната практика държавните университети, какъвто е Университета по хранителни технологии, не са включени в структурата на Министерство на образованието и науката, а представляват самостоятелни и автономни юридически лица. Решението на Апелативния съд е окончателно.

Също с решение от днес друг състав на Пловдивския апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Окръжния съд по повдигнатите обвинения за подкуп по чл. 301 НК на заемалия академична длъжност - професор в Университета по хранителни технологии Симеон Василев и на Димитров и Петьо Колев като негови помагачи.

И според Апелативния съд подсъдимият Василев нито е направил опит да получи, нито е поискал или приел предложение за получаване на дар, който не му се следва, за положително оценяване на студент.

Поради това магистратите приемат, че в случая не е осъществено престъплението недлъжностен подкуп по чл. 225б, ал. 1 НК и отговорността му не може да бъде ангажирана по този текст.

Наред с това обвинението за класически подкуп по чл. 301 НК е несъстоятелно, понеже подсъдимият Василев, макар и професор, не е бил длъжностно лице.

Университетът по хранителни технологии не е държавно учреждение, а автономно юридическо лице, макар и издържано от държавата. В него преподавателите не разполагат с правомощието да издават задължителни правни актове, които пораждат правни отношения, представляващи израз на властническа компетентност.

В решението на съда е посочено, че актовете, които подсъдимият Василев е подписвал при осъществяване на регламентирания с Правилника на университета изпитен процес, са неотменима част от професионалните му задължения. Те са елемент от трудовата му функция – да проверява и оценя знанията на студентите.

Поради това и изпитните протоколи, предмет на обвинението, в които е вписал неверните обстоятелства, че студентът се е явил и е оценен положително, не са официални документи. Затова по отношение на тях не може да се приеме, че е извършено и документно престъпление. В случая не е налице и престъплението лъжливо документиране в частен документ, понеже подсъдимият не е пристъпил към тяхната употреба с цел доказване на удостоверените неверни обстоятелства. Това решение подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Виж коментарите (1)

Още по темата (33):
02.12.2019 Адвокат сравни прокурорски документ с "Алиса в страната на чудесата"
14.11.2019 Приключва сагата с подкупите в УХТ Пловдив
28.10.2019 Пловдивски професор завъртя двойка на студент и отсече: Много му е!
10.07.2019 Професорът от УХТ: Хем осъден, хем върнат на работа!
09.07.2019 Осъдиха преподавател от пловдивски университет за подкуп!
09.07.2019 Пълен обрат по второто дело за подкуп в УХТ Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).