Пловдивският "Монмартър": Оставете "Капана" без коли!

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
08:49 / 12.07.2020
7953
Собственици, наемодатели и наематели на обекти в кв. "Капана" призовават областния управител Дани Каназирева да преразгледа решението си за спиране на изграждането на бариера за достъп, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че преди няколко дни Каназирева съобщи, че спира изграждането на бариерата на пресечката между ул. "Железарска" и "Алцеко" и даде срок от 1 месец на общината да се премахнат караулката и основите на съоръжението, както и действащата вече бариера на ул. "Дондуков" до сградите на БНР и БНТ.

Областният управител заяви, че бариерата в "Капана" попада в защитена територия за опазване на недвижимото културно наследство и затова проектът за монтиране на съоръжението и караулката трябва да е съгласуван с НИНКН. От друга страна, регулирането нарушава режима за ползване на публична общинска собственост и освен това няма решение нито на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението, нито на самия Общински съвет - Пловдив. 

Живущи и работещи в пловдивския "Монмартър" обаче са категорични, че автомобилите нямат място там, тъй като зоната е определена за пешеходна. Хората изтъкват, че част от квартала е и "зелена зона" и припомнят, че още преди да се вземе решението за бариерата, е имало забрана за преминаване на коли по пешеходните улици.

Монтирането на бариерата на пресечката между ул. "Железарска" и "Алцеко" е одобрено от Експертния съвет към Комисията за организация на движението и от ЕСУТ на община Пловдив точно преди една година при приемането на Генералния план за организация на движението в града. Забраната за влизане на външни автомобили в артквартала е заради безразборното паркиране на коли без зелен талон.

В квартала има три частни подземни паркинга с по 50 паркоместа, които ще могат да се ползват от живеещите и работещите в района, както и от гостите на хостелите. Освен това, паркингът до бившите централни хали също ще се ползва от тях. След монтиране на бариерата хората трябва да получат чипове и карти за достъп, но към настоящия момент правилата все още се уточняват от общинската администрация.

Виж коментарите (3)

Още по темата (105):
13.04.2024 Заради "Марица" и "Родопи" искат да променят Плана за устойчива градска мобилност на Пловдив
04.04.2024 Поредна зона в Пловдив с еднопосочно движение
23.03.2024 Пловдивчанин: Искам по-бързо да стигна до работа, какви са тези светофари?
09.03.2024 Шофьорка се ядосва и псува, гази закона в еднопосочна улица
04.03.2024 Еднопосочно движение изнерви 10 000 души в Пловдив
24.02.2024 Слагат светофар на кръстовището, на което напоследък станаха най-много катастрофи
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).