ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивските търговци наблягали на атрактивните надписи за намаления и разпродажби
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 11.04.2012Коментари (0)1281
© Plovdiv24.bg
560 проверки са извършили инспекторите на Комисията за защита на потребителите в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали през месец март. Това съобщи Таня Димитрова, директор на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП). 426 от общия брой на проверките в тези шест области са по Закона за защита на потребителите, а останалите 134 са по Закона за туризма. При 12 % от всички тези проверки са констатирани нарушения и съставени актове. Инспекторите са работили по различни теми, валидни за цялата страна, проверявали са и търговски обекти и заведения по жалби и сигнали, получени от потребители.

През март са извършени проверки за намаленията на цените при продажбата на обувки и облекла във всички звена на пловдивската дирекция на КЗП, каза Таня Димитрова. Анализът от данните, получени при тези инспекции, показва, че търговците обръщат повече внимание на атрактивното оформление на надписите за намаление и разпродажба, за сметка на изискванията за предоставяне на конкретна информация, обозначаваща периода на намалението и това дали то важи за цялата стока в даден магазин, или само за отделна част от артикулите. При проверките за обявяването на намаленията са констатирани нарушения и за тях са съставени актове, които са съставени на около 3 % от всички проверени търговци. 

Получени са 20 уведомления от Агенция "Митници" за стоки, внесени в страната от Китай, Турция, Босна и Херцеговина и Албания. Това са текстилни продукти, кожени изделия, мебели и стоки за деца, които не са играчки, уточни Димитрова. При извършените незабавни проверки са изискани документи, които да доказват безопасността на стоката, а там където такива не са представени са взети проби е разпоредено стоките да бъдат изпитани в лаборатория. 

Проверявани са и търговци на електроуреди, които продават щепсели, контакти и адаптери за битови стоки, но нарушения не са констатирани. Установено е, че те имат необходимите етикети с информация и схеми за свързвания.

Две заведения за хранене и развлечение са затворени временно през изминалия месец със заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев. Едното от тях е на територията на област Пазарджик, а другото е в Хасковска област. Проверките в средствата за подслон, местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечение и туроператорите продължават през цялата година. Сред областите с най-голяма концентрация на туристически обекти попада Смолян. 

За миналия месец в Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите са получени 218 жалби и сигнали от потребители. Някои от тях са препратени към други институции, сред които Националната агенция за приходите, Българската агенция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Автомобилна администрация. По всички жалби с приложени документи са предприети действия от страна на инспекторите от КЗП. Потребителите се оплакват от закупени часовници, авточасти, телефони, компютри, фотоапарати и домакински уреди.


Източник: радио "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: