Пловдивски юрист предизвика известен журналист на публичен дебат заради изказване в подкрепа на Путин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
09:53 / 12.10.2022
4911
Младият пловдивски юрист Тодор Рогошев предизвика на публичен дебат журналиста Явор Дачков, известен със своите публикации в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна. Това, което провокира Рогошев е един от последните постове на журналиста. В него той налага тезата, че Путин е политик - легалист, който се движи изцяло в рамката на международното право.

Ето какво пише Рогошев:

Уважаеми г-н Дачков,

В отговор, на написаното от Вас излеяние за това как Русия спазва международното право искам да Ви поканя на дебат, който да се излъчва на живо онлайн, на 4 очи, между мен и Вас, в който да докажете тезата си, да я подкрепите с източници и да защитите авторитета си.

Ще Ви дам преднина и ще Ви кажа трите си основни аргумента, че руската "специална военна операция" е в разрез с международното право:

1. Уставът на ООН в чл. 2(4) забранява всяка употреба на сила срещу територията на друга държава, нейната политическа независимост или по друг начин несъвместима с целите на ООН. Няма значение дали го наричате "специална военна операция" или "война". Дори напротив, ако проследите развитието на jus ad bellum, ще забележите, че съвсем съзнателно авторите на Устава избягват да категоризират война, агресия и т.н., а вместо това включват всеобхватното "употреба на сила".

2. Твърденията на Русия, че прави това за да спре и предотврати украинския геноцид в Донбас не е основание предвидено в Устава на ООН за употреба на сила. Институт на хуманитарна интервенция няма в международното право. Освен това, твърдението е обвинение в тежко нарушение на международното право, което изисква особено висока тежест на доказване. Няма нито един независим експертен орган или организация, която да е потвърдила тези твърдения.

3. Русия не може да се позовава на правото си на индивидуална или колективна самоотбрана по чл. 51 от Устава на ООН. Русия не е била жертва на въоръжено нападение, не е имало осезаема линия на поведение, която да показва неизбежността на подобно нападение и не може да се притече на помощ на несъществуващи държави.

Това са моите опорни точки. Давам Ви 48 часа да приемете или откажете този дебат. В случай, че го приемете, ще се погрижа да се изпълни в най-кратък срок. А отказът Ви ще го приема като отказ от тезата Ви.

По-късно под поста на Рогошев се включва и самият Явор Дачков, който обяснява, че държи на думата си и че мнението на младия юрист не представлява интерес за него. Рогошев му отвръща, че е редно Дачков да застане с пълното си име зад позицията си и да излезе в публичен дебат.

 

Виж коментарите (12)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).