ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски прокурори обясниха на пенсионери как да се предпазят от телефонни измами
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:16 / 20.12.2022Коментари (0)1160
Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев се срещнаха вчера с пенсионери в с. Устина, обл. Пловдив, за да им разяснят опасностите и как да се предпазят от телефонни измами. На проявата присъстваха кметът на селото Нели Бундева и младши полицейски инспектор Росен Сарафов от РУ-Стамболийски.

Това бе първата проява от програмата на Районна прокуратура-Пловдив за поредица от срещи с възрастни хора от гр. Пловдив и населените места в областта с цел превенция на телефонните измами.

Пред пенсионерите в с. Устина Чавдар Грошев и Атанас Илиев представиха реални казуси за пострадали от този вид престъпление. Те разясниха схемите, които трябва да се знаят, за да не попаднат възрастните хора в тях. 

"Никой служител от държавна институция няма да ви се обади, за да поиска пари по телефона, както и да ви каже, че трябва да ги хвърлите в чанта от терасата, защото помагате за залавяне на телефонни измамници. Не вярвайте, а веднага затворете телефона и потърсете съдействие от полицията и прокуратурата“, обясниха двамата магистрати.

Те напомниха и за друг популярен начин за събиране на пари, а именно когато измамниците се обаждат и се представят за близък роднина, пострадал при катастрофа. Някои от пенсионерите също разказаха случаи със свои близки, попадали в подобни схеми. Кметът на селото Нели Бундева и мл. полицейски инспектор Росен Сарафов обясниха, че те също редовно предупреждават възрастните хора за опасностите от подобни деяния.

За първите девет месеца от 2022 г. в Районна прокуратура-Пловдив е установено нарастване на случаите на така наречените структуроопределящи престъпления – кражби, грабежи, измами, пътнотранспортни произшествия. Относно констатираните случаи на измами за първите 9 месеца на 2021 г. са регистрирани 156 дела, докато за същия период на 2022 г. цифрата нараства на 191 дела, като в голяма степен увеличението се дължи на повишения брой телефонни измами.  

Чавдар Грошев и Атанас Илиев изнесоха вчера и открит урок пред ученици от 5, 6 и 7 клас в ОУ "Св.св. Кирил и Методий“ в с. Устина. Пред тях те говориха за професията на прокурора, за опасностите в интернет и употребата от наркотични вещества, за хулиганството и недопустимите прояви на агресия в училище. "Бъдете внимателни, слушайте своите родители и учители и споделяйте, когато имате проблем, защото те могат най-бързо и правилно да ви дадат съвет и помогнат“, обясниха прокурорите.

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив ще изнесат открити уроци през януари 2023 г. пред ученици в Асеновград, Карлово и Първомай по програмата "Заедно в час по етика и право“, която продължава вече няколко години. Предстоят срещи и с възрастни хора от гр. Пловдив и областта, като следващата е с пенсионери от район "Западен“ в града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: